De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu heeft de regering opgeroepen om ‘de politieke vleugel’ van de poging tot staatsgreep in juli 2016 vrij te geven en beschuldigde de AKP (de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van onwil om de namen vrij te geven van partijleden die een applicatie gebruikt hebben die naar het schijnt gebruikt werd door de beramers van de staatsgreep.

“Ze zouden de ByLock lijst publiekelijk moeten vrijgeven. Als Fethullahisme een misdaad is, waarom worden deze lijsten dan geheim gehouden? Het zou onmiddellijk moeten uitgelegd worden”, zei Kemal Kılıçdaroğlu aan dagblad Hürriyet in een interview.

Bylock

ByLock, een gecodeerde berichten applicatie die naar het schijnt gebruikt werd door leden van de Gülen-beweging onder de islamitische priester Fethullah Gülen die in de VS gebaseerd is, die beschuldigd wordt van het organiseren van de gefaalde poging tot staatsgreep van 15 juli 2016, is genoemd als voornaamste bewijs van banden met Gülen en het complot van de staatsgreep.

“Het is een misdaad om het niet vrij te geven. Dit is wat wij willen. De regerende partij, die zegt dat ze vechten tegen Fethullah (Gülen), geeft de lijst met ByLock gebruikers niet vrij. Waarom is dit? Hoeveel wetgevers die ByLock gebruiken hebben zij? 100? 150 of 180? Dat is waarom ze hem niet vrijgeven”, zei Kemal Kılıçdaroğlu.

Politieke pilaar

Kritiek gevend op de omvang van het hardhandig optreden tegen de Fethullah-terreurorganisatie (FETÖ), die reikte tot zowel leerkrachten, lokale ambtenaren als bedrijfsleiders maar niet politiekers, vroeg Kılıçdaroğlu, “Waarom is er geen politieke pilaar”?

“Wie heeft hen in de staat ingeworteld? Wie heeft hen een parallelle staat laten oprichten? Kijk maar naar de handtekeningen op de benoemingslijsten in de Official Gazette, dan zie je wiens namen daar staan”, zei hij.

Openbare aanklagers

Kılıçdaroğlu riep ook de openbare aanklagers op om druk te zetten op de zaak en vroeg hun om “dapper te zijn”. Openbare aanklagers moeten moediger zijn om de politieke pilaren van de parallelle staatsstructuur te ontdekken door de principes van de republiek te beschermen. Op het moment dat de aanklagers hun job zullen doen, zal Turkije pas echt beginnen vechten tegen de Gülenistische organisatie”, voegde hij toe.

Hurriyet