Een zicht op het Istanbul Finance Center terwijl de bouw wordt voortgezet in Istanbul, Turkije, 9 maart 2021.

Turkije staat nu naar verluidt ook sterk in de belangstelling van investeerders uit de Golf.

De signalen komen tijdens de toenadering en de inspanningen om de banden tussen Turkije en sommige Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië, te herstellen na een jarenlange breuk.

Hoewel de bouw ervan nog steeds aan de gang is, zou vooral het Istanbul Finance Center al de aandacht hebben getrokken, volgens Göksel Aşan, hoofd van het financiële bureau van het presidentschap.

Dit baanbrekende project, dat naar verwachting aan het eind van de eerste helft van 2022 van start zal gaan, moet uitgroeien tot een belangrijk financieel knooppunt waar veel banken, overheidsinstellingen en multinationals zijn gevestigd.

“Een zeer belangrijk deel van het Istanbul Financial Center zal medio 2022 operationeel worden,” zei Aşan.

Hij suggereerde dat er een opmerkelijke betrokkenheid zal zijn van de Golflanden, met name op het gebied van participatiefinanciering, die volgens hem van groot belang is geweest tijdens hun gesprekken in de regio.

Istanbul Finance Center zal onderdak bieden aan centra, filialen en kantoren van verschillende instellingen uit de Golflanden, vertelde Aşan aan Anadolu Agency (AA).

President Recep Tayyip Erdoğan zei vorige week dat het wetgevende werk met betrekking tot het historische project binnenkort zal worden afgerond, waarbij hij het doel benadrukte om er een hub voor islamitische financiën van te maken.

“Met het Istanbul Finance Center willen we een van de belangrijke centra in de wereld worden. We willen dat dit project ook een centrum voor islamitische financiën wordt,” zei Erdoğan.

Aşan zei dat de bouwwerkzaamheden tegen het einde van dit jaar ongeveer klaar zullen zijn.

Grote investeringslust

Izzat Dajani, plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van investeringsadviesbureau Capital Compass, herhaalde eveneens de investeringsbereidheid van de Golflanden, met name Qatar, de VAE en Saoedi-Arabië.

“Qatar is een natuurlijke investeerder. Zij investeren serieus geld in onroerend goed en andere activa. En dan komen de Verenigde Arabische Emiraten. Ik zie deze twee landen voorlopen op andere investeerdersgemeenschappen in de Golf. Er zijn ook grote investeerders in Saoedi-Arabië en een grote investeringslust,” vertelde Dajani aan de krant Sabah.

Hij zei dat er mogelijk directe overnames zijn in de toerisme- en dienstensector, en suggereerde ook mogelijke partnerschappen in de industrie en de technologie.

Dajani benadrukte de grote verstoringen in de wereldwijde productie en logistiek en zei dat Turkije serieuze voordelen biedt aan buitenlandse investeerders vanwege de locatie, de zakelijke mogelijkheden, geschoolde arbeidskrachten en de wisselkoers.

Aşan benadrukte ook het geografische voordeel van Turkije en wees op de nabijheid van Europa, Rusland, de Turkse republieken, Noord-Afrika en de Golfstaten.

Bron: Sabah