President Erdoğan heeft het gemunt op popster Gülşen zonder haar naam expliciet te noemen en zei: “Zij die de heilige waarden van onze natie beledigen, zullen er niet onderuit kunnen om zich voor de wet te verantwoorden.”

Erdoğan’s opmerkingen kwamen nadat de zangeres was vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest was geplaatst voor haar opmerkingen over islamitische Imam Hatip scholen van vier maanden geleden.

President Recep Tayyip Erdoğan richtte zich op 29 augustus tegen de beroemde zangeres Gülşen Bayraktar Çolakoğlu die werd vrijgelaten uit voorlopige hechtenis en overgebracht naar huisarrest vanwege een kwinkslag die ze in het verleden maakte over islamitische Imam Hatip scholen.

“Degenen die de heilige waarden van onze natie beledigen zullen er niet aan ontkomen om zowel in het gewone geweten als voor de wet ter verantwoording te worden geroepen,” zei Erdoğan, zonder de naam van Gülşen expliciet te noemen.

Erdoğan maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst in de westelijke provincie Afyon.

“In de afgelopen dagen hebben we gezien dat de provocaties tegen onze broederschap een zeer ernstig niveau hebben bereikt, gericht tegen onze plaatsen van aanbidding en Imam Hatip scholen,” zei hij.

“Als een natie zullen wij ons niet opnieuw laten provoceren en intimideren,” voegde hij eraan toe.

Eerder op 29 augustus besliste een rechtbank in Istanbul om Gülşen vrij te laten en onder huisarrest te plaatsen, nadat de formele arrestatie van de zangeres vier dagen geleden over een kwinkslag over Imam Hatip-scholen tot grote verontwaardiging had geleid.

Gülşen werd op 25 augustus gevangengezet in afwachting van een proces op beschuldiging van aanzetten tot haat, nadat een dag eerder een video van haar opmerkingen van vier maanden geleden was opgedoken op een website van een regeringsgezinde krant Sabah.

In de video van haar optreden in april verwijst Gülşen naar een muzikant in haar band en zegt op luchtige wijze: “Hij heeft vroeger op een Imam Hatip (school) gestudeerd. Dat is waar zijn perversie vandaan komt.”

Duizenden namen vorige week de sociale media ter ondersteuning en zeiden dat ze het doelwit was vanwege haar steun voor LGBT+ rechten en liberale standpunten die ingaan tegen Erdoğan’s islamistisch gewortelde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Verschillende ministers veroordeelden haar opmerkingen op Twitter.

Erdoğan, wiens AKP bijna twee decennia geleden aan de macht kwam, studeerde zelf aan een van de eerste Imam Hatip scholen van het land, religieuze instellingen die door de staat werden opgericht om jonge mannen op te leiden tot imams en predikers.

Gülşen verontschuldigde zich tegenover iedereen die door haar opmerkingen was beledigd en zei dat ze waren aangegrepen door sommigen die de samenleving willen polariseren.

Vrijgelaten

Een Turkse rechtbank heeft maandag bevolen dat popster Gulsen uit de gevangenis wordt vrijgelaten, maar onder huisarrest wordt geplaatst in afwachting van haar proces op beschuldiging van “aanzetten tot haat en vijandschap”.

Haar arrestatie leidde tot verontwaardiging in de creatieve en seculiere gemeenschappen in Turkije.

Seculiere groeperingen en de oppositie hebben opgeroepen tot haar vrijlating en hebben overvloedig solidariteitsbetuigingen uitgewisseld.

Internationale critici hebben de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ervan beschuldigd de rechterlijke macht als een politiek instrument te gebruiken.

Bron: Turkse media