Turks president Erdogan

Eerder deze week zei de Turkse president dat Turken die in Europa leven geen “vreemden” zijn in het land waar ze wonen. Er is geen “anders-heid” in hun identiteit.

“Vandaag zijn we gasten in Europa en dat is al sinds mensenheugenis zo. We zijn geen vreemden of afhankelijken. En we zijn zeker niet ‘de anderen’,” zei president Recep Tayyip Erdoğan.

 

De president deed die uitspraken in Genève, waar een plechtigheid plaatsvond ter gelegenheid van 50 jaar migratie van Turkije naar Zwitserland.

“Turkije is jullie moederland, maar Zwitserland is jullie thuis. Jullie leven hier en voeden hier jullie kinderen op. We hopen dat jullie volwaardig kunnen participeren in de Zwitserse samenleving, ten allen tijde en op alle vlakken, zonder de verbondenheid met het moederland te verliezen,” was zijn advies aan de Turken in Zwitserland.

Verder zei Erdoğan dat Turkije een groot voorstander is van integratie, maar sterk gekant is tegen assimilatie.

“Elk van onze broeders en zusters die in het buitenland woont, is even goed een vertegenwoordiger van de Turkse natie, van welke herkomst of sekte dan ook. Er is geen verschil met onze 82 miljoen staatsburgers.”

De president riep de Turken in het buitenland ook op om meer deel te nemen aan de politiek, de economie en de cultuur.

Bron: Hürriyet

S.V.R.