De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper

Baas Pentagon moet naar eigen zeggen praten met Turkse collega over uitspraken İncirlik

Eerder deze week liet Amerikaans Defensiesecretaris Mark Esper weten dat hij een onderhoud wilde met zijn Turkse collega. Hij wil weten hoe ernstig president Recep Tayyip Erdoğan het meende toen hij zei dat hij de luchtmachtbasis van İncirlik weleens kon sluiten. Op die basis liggen Amerikaanse kernkoppen.

Die waarschuwing van Erdoğan kwam er op 15 december, in antwoord op Amerikaanse dreigementen met sancties en een resolutie van de Amerikaanse Senaat, die de gebeurtenissen uit 1915 omschrijft als een Armeense genocide.

“Ik had hier nog geen weet van. Ik heb het nog maar net in de pers vernomen, dus ik moet er met mijn Turkse collega van Defensie over praten. Ik wil begrijpen wat ze echt bedoelen en hoe serieus het dreigement is,” zei Esper in een interview.

Turkije zou ook de radarbasis van Kürecik kunnen sluiten, zei Erdoğan nog op 15 december.

“Als het nodig is plegen we overleg met alle partijen, en als het nodig is sluiten we İncirlik [luchtmachtbasis in de zuidelijke provincie Adana] en Kürecik [radarstation in de oostelijke provincie Malatya],” zei Erdoğan in een interview op televisie.

İncirlik

Volgens Esper moet de NAVO zich over de zaak buigen als Turkije ernstig zou overwegen om de basis van Kürecik te sluiten.

“Om te beginnen zijn ze een soevereine natie, dus hebben ze het recht om zelf te beslissen of ze NATO-bases en buitenlandse troepen op hun grondgebied huisvesten of niet,” aldus Esper. “Maar nogmaals, ik denk dat dat gevolgen heeft voor de alliantie. Wat met hun engagement in de alliantie, als ze inderdaad ernstig menen wat ze zeggen?”

Kürecik

De grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) op haar beurt staat achter Erdoğans plannen voor een mogelijke sluiting van İncirlik en Kürecik, maar heeft kritiek op de regering omdat die “aarzelt” om de bases te sluiten.

“We zijn het beu dat de regering dit al negen jaar lang herhaalt. Ze hebben een Amerikaanse basis toegelaten in het midden van Anatolië, en dan zeggen ze ‘We gaan die sluiten’ telkens de VS één of andere beslissing neemt. Moet Turkije eerst aangevallen worden voordat ze [de basis] gesloten wordt?” vraagt afgevaardigd CHP-voorzitter Veli Ağbaba in een schriftelijke mededeling.

De luchtmachtbasis van İncirlik, in de zuidelijke provincie Adana, is al lang een belangrijke uitvalsbasis voor Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten. Kürecik in Malatya is een cruciale basis voor de NAVO.

Bron: Hürriyet

S.V.R.