Turks president Erdogan

Indien nodig zal Turkije luchtmachtbasis Incirlik en radarstation Kürecik sluiten

Eerder deze week zei president Recep Tayyip Erdogan dat hij twee Amerikaanse militaire basissen in Turkije zal sluiten als dat nodig is. “Als het nodig is zullen we samen zitten met alle betrokken partijen en zullen we de luchtmachtbasis Incirlik (in de Zuidelijke provincie Adana) en het radarstation Kürecik (in de Oostelijke provincie Malatya) sluiten”, liet hij weten tijdens een interview op de televisiezender A Haber.

“Als de Amerikanen ermee dreigen om ons sancties op te leggen, zullen wij natuurlijk terugslaan.”

In het interview werd hem ook gevraagd naar de resolutie over de gebeurtenissen in 1915 in de Amerikaanse senaat. Hij noemde de resolutie “compleet politiek”. “Voor beide partijen is het erg belangrijk dat de VS geen onherstelbare beslissingen nemen als het over onze relaties gaat. We vinden het jammer dat binnenlandse tegenstellingen in de VS zoveel negatieve effecten hebben op ons land, en dat sommige groepen onze ontwikkeling misbruiken om hun eigen belang te dienen en om de positie van president Donald Trump te verzwakken.”

Erdogan suggereerde ook dat het Turkse parlement resoluties zou kunnen aannemen die de moorden op inheemse Amerikanen in de voorbije eeuwen als genocide bestempelen.

Op donderdag keurde de Amerikaanse senaat unaniem een resolutie goed waarmee de Armeense visie over de gebeurtenissen in 1915 wordt erkend. Volgens het Turkse standpunt zijn in 1915 veel Armeniërs in Oost-Anatolië omgekomen omdat ze in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen en daarbij de kant kozen van de Russen. Later werden de Armeniërs dan op andere plaatsen ondergebracht, waarbij ook veel slachtoffers vielen. Daarom staat het Turkije tegen om de gebeurtenissen als genocide te beschouwen, maar het land erkent wel dat het hier om een tragedie ging, waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen.

Ankara heeft al verschillende keren een voorstel gedaan om een comité van Turkse, Armeense en internationale historici op te richten. Dat comité zou dan moeten onderzoeken wat er in 1915 precies gebeurd is.

Het Amerikaanse congres was 4 decennia terughoudend om de gebeurtenissen van 1915 als een genocide te erkennen, voor een deel ook uit angst dat daardoor de relaties met Ankara onder druk zouden komen te staan.

Op dit moment staan relaties tussen Washington en Ankara onder druk omwille van verschillende redenen. De VS steunen de terroristische groepering YPG in Noord-Syrië, ondernemen geen actie tegen leden van de Gülenistische terreurgroep FETÖ en nemen anti-Turkse wetten aan.

K.L.

Bron: Sabah