Er werden afgelopen week 20 koolmijneigenaars aangehouden omdat ze financiële steun hebben gegeven aan de terroristische PKK in de oostelijke provincie Şırnak.

Zes van de eigenaars werden effectief gearresteerd terwijl de andere 14 vrijgelaten werden onder voorbehoud dat ze onder juridische controle staan tijdens het gerechtsproces.

Onveilig en illegaal

De koolmijnen waren ongeregistreerd en ontbraken daardoor essentiële elementen om garant te staan voor een veilige werkplaats zonder groot risico op (levensgevaarlijke) verwondingen. Twee weken geleden werden 7 arbeiders gedood en een iemand gewond in een van de illegale koolmijnen omdat de mijn ingestort was. De eerste persmededelingen spraken van 8 werkers in totaal die in de buurt waren van de instorting, maar zoek- en reddingsteams doen hun best om eventuele andere slachtoffers te lokaliseren die vastzitten onder het puin.

Bloederige PKK-strijd

De PKK werd opgericht in 1978 en voert al decennialang een bloederige strijd tegen Turkije. De organisatie wordt als een terreurgroepering beschouwd door Turkije, de V.S. en de E.U. Ze hernam haar gewapende campagne tegen Turkije in juli 2015 na een kortstondige verzoeningsperiode.

Sindsdien was de PKK verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,200 veiligheidsmensen en burgers, waaronder vrouwen en kinderen. Meer dan 4,000 mensen aan veiligheidspersoneel en meer dan 2,000 burgers geraakten hierbij gewond.

Sabah