Turkije en de Europese Unie zijn “strategische partners”, zei de Vicepresident van de Europese Commissie voor Arbeid, Groei, Investering en Competitiviteit op vrijdag.

“Elkaar nodig om te bloeien”

“We hebben elkaar nodig om economisch te bloeien en om grote internationale uitdagingen op te lossen,” zei Jyrki Katainen, na de Turkse Vicepremier Mehmet Simsek te hebben ontmoet. Simsek is ook de Turkse Minister voor Economie. Ze ontmoetten elkaar ter gelegenheid van de ´High-Level Economic Dialogue´ in Brussel tussen de E.U. en Turkije.

Katainen en Simsek ontmoetten elkaar om “de versterkende economische relaties tussen twee partners te bespreken en tegelijkertijd om een platform te creëren om bedrijfswerelden samen te brengen”. Dit meldde de Europese Commissie. Katainen zei dat zowel Turkse als Europese zakenmensen een update willen van de Douane-Unieovereenkomst tussen het Europese blok en Ankara in combinatie met de liberalisering van de visa.

Turkije wil update Douane-Unieovereenkomst

Ondanks dat Turkije geen lid is van de E.U., is het wel een lid van de Douane-Unieovereenkomst sinds 1995. Hier behoort agricultuur (behalve verwerkte landbouwproducten) niet bij, noch diensten of overheidsopdrachten. Ankara zou deze allen er wel bij willen.

Eerder vandaag zei Simsek dat Turkije de Douane-Unieovereenkomst wil updaten met de Europese Unie omdat Turkse bedrijven geen angst hebben voor competitie van bedrijven uit de E.U.

“Een update van de overeenkomst tussen de E.U. en Turkije zou voor iedereen voordelig zijn,” aldus Simsek tijdens de Turkse Economieconferentie die georganiseerd werd door het Europees Beleidscentrum in Brussel.

Anadolu