Zo’n 30.000 leerlingen en hun ouders kwamen vorige week samen op het strand van Konyaaltı in de Zuid-Turkse provincie Antalya om boeken te lezen. Dat maakte deel uit van een project van het districtsdirectoraat Onderwijs.

Leerlingen uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs kwamen met hun boeken naar het strand en lazen bijna twee uur lang, samen met hun ouders.

Bedoeling van het project is om de leesvaardigheden bij de leerlingen te ontwikkelen. Daarom worden ze aangemoedigd om boeken mee te brengen als ze naar het strand komen om te zwemmen. Dat zegt Yakup Hoplar, districtsschepen van onderwijs, in een interview.

“Vakantiegangers die naar Antalya komen, zouden ook een boek moeten meebrengen,” aldus Hoplar.

In Antalya liggen wereldberoemde kuuroorden en stranden, maar er wonen ook gezinnen uit heel de wereld. In Antalya komen studenten uit 48 verschillende landen studeren. Die namen ook deel aan het project.

Cemile Bal zit in het vierde leerjaar en kwam ook naar het strand met haar boek. Ze leest graag boeken, zegt ze, en ze geniet er nog meer van als ze op het strand kan lezen.

Yağmur Doğan, een andere leerlinge, zal vanaf nu telkens ze naar het strand komt een boek meebrengen om te lezen na het zwemmen, zegt ze.

Sabah

S.V.R.