Het Turkse Ministerie van Buitenlandse zaken riep op 16 september de Duitse ambassadeur in Ankara op voor een gesprek betreffende een demonstratie gehouden in Keulen door pro PKK-sympathisanten.

Volgens een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse zaken werd Martin Erdmann opgeroepen om uitleg te geven over de demonstratie in Keulen waar zo een 3.000 pro-PKK activisten aan deelnamen. Ze kwamen samen aan het Deutsche Werft plein in Keulen. Reden voor hun bijeenkomst was een zogenaamd Koerdisch feest.

Martin Erdmann

Het Ministerie: “Wij veroordelen het feit dat entiteiten geaffilieerd met een terroristische organisatie als de PKK de toelating krijgen vrij te demonstreren en propaganda te voeren in Keulen, Duitsland.”

In diezelfde verklaring liet het Ministerie van Buitenlandse zaken ook weten het Turkse ongenoegen duidelijk doorgegeven te hebben aan de Duitse ambassadeur. Daarnaast uitte het Ministerie ook in het algemeen kritiek op het gebrek aan actie van de politie tegen dit soort haatdragende demonstraties en propaganda (waarin ook verschillende terroristische leiders van de PKK werden aangeprezen).

Al dit ondanks het feit dat het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken recent zijn lijst van verboden PKK symboliek uitbreidde (in maart). Op de demonstratie werden verschillende verboden posters en tekens opgemerkt waaronder afbeeldingen van Abdullah Öcalan, een gevangengenomen PKK leider.

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken dringt de Duitsers erop aan zijn eigen principes die het toelegt op vlak van terrorisme toe te passen.

Hypocriete houding Duitsland

Het Ministerie: “De Duitse hypocriete houding tegenover terrorisme en het tegengaan van terroristisch geïnspireerde acties baart ons zorgen op vlak van de algemene strijd die op dit moment heerst tegen terrorisme in de wereld.”

Op 19 maart riep Turkije de Duitse ambassadeur ook al op wegens een andere demonstratie door PKK-aanhangers gehouden in Frankfurt.

Zo een 30.000 pro-PKK protestanten namen deel aan de actie waar voordien nog, op 16 april, een demonstratie was voor nee-stemmers tegen het constitutionele referendum.

Hurriyet