Voorzitter van Religieuze Zaken van Turkije, Ali Erbas (L) ontmoet Grootmoefti van Saudi-Arabië Abdul-Aziz Al ash-Sheikh (R), tijdens zijn officiële bezoek in Riyad, Saudi-Arabië

Het hoofd van het hoogste religieuze orgaan van Turkije heeft zondag de vrijgezellen en vrijgezellen van het land aangespoord om de knoop door te hakken en benadrukte dat degenen die het instituut van het huwelijk vermijden in een poging om “verantwoordelijkheid te ontlopen” hun angsten onder ogen moeten zien.

Het hoofd van Turkije’s Directoraat voor Religieuze Zaken Ali Erbaş maakte de opmerkingen tijdens een online seminar dat werd gehouden door de instantie, meldde de krant Cumhuriyet.

Erbaş zei dat er veel op de schouders van ouderen rust bij het aanmoedigen van jongeren, die het huwelijk mijden als onderdeel van een poging om “verantwoordelijkheid te ontlopen.

“Het huwelijk gaat over delen. Als beide partijen de verantwoordelijkheid delen, wordt het makkelijker. Ik denk niet dat er iets is om bang voor te zijn,” zei de hoogste religieuze functionaris van het land, eraan toevoegend dat geduld een sleutelrol speelde in de instelling, die een einde maakte aan “egoïsme.”

Het door de staat geleide directoraat onder leiding van Erbaş is onder toenemende kritiek komen te staan omdat het een arm van het Turkse regeringsbeleid zou zijn geworden. De instelling heeft momenteel een budget dat hoger is dan dat van zeven ministeries.

President Recep Tayyip Erdoğan, die al lang verkondigt dat hij een “vrome generatie” wil opvoeden, is een vurig pleitbezorger van minstens drie kinderen en heeft officieel verklaard dat het leven van een vrouw “onvolledig” is als ze zich niet voortplant.

Erbaş drong er zondag bij familieleden op aan geduld met elkaar te hebben en merkte op dat God de profeten gebeden van geduld heeft geleerd.

“God is met hen die geduldig zijn”, zei hij, verwijzend naar een vers uit de Koran.

Bron: Turkse media