Hüseyin Toros

Een Turkse wetenschapper heeft gezegd dat stofwolken uit Europa de Turkse lucht zullen bedekken tot de volgende week.

Een in Istanbul gevestigde meteoroloog, Hüseyin Toros, zei in een interview met Anadolu Agency dat stofwolken uit de woestijn richting Turkije trekken. Deze stofwolken hingen afgelopen week al boven Europa.

“Op dit moment worden woestijnstof en zand, die worden belucht door het lagedruksysteem boven Noord-Afrika, naar Europa getransporteerd door het hogedrukgebied dat aanwezig is boven het continent,” zei Toros.

Hij voegde toe dat de situatie een normaal natuurverschijnsel is.

Stofwolken naderen Turkije

Benadrukkend dat Turkije ook beïnvloed wordt door een hogedrukgebied, zei Toros dat woestijnstofstormen het land zouden treffen met een verminderde dichtheid.

“Woestijnstofstormen zullen vooral effectief zijn door af te zakken naar de zuidelijke delen van Turkije als gevolg van de heersende noordelijke winden. Naar schatting zal het vanaf het begin van de komende week zijn invloed verliezen vanuit het noorden,” merkte de meteoroloog op.

Ernstige gezondheidsproblemen

Toros waarschuwde dat stofstormen ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en zei dat de toename van de dichtheid van stof in de lucht gevolgen kan hebben voor mensen met ademhalingsproblemen.

“Blootstelling aan zware stofdeeltjes kan ook een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem. Daarom is het goed voor mensen met gezondheidsproblemen om op te letten,” haalde hij aan.

Vorig jaar werd de hoofdstad Ankara getroffen door een enorme stofwolk  waardoor het zicht werd beperkt en het dagelijks leven werd verstoord.

Hurriyet

O.A.