De kaap van Gelidonya in de provincie Antalya is 1 van de meest verraderlijke en gevaarlijke plekjes in de provincie. Op 7 kilometer daar vandaan ligt Suluada.

Deze plek blijkt nu perfect te zijn voor mensen die ervan houden rotsen te beklimmen met water als ondergrond (DWS).

Suluada ligt op het schiereiland Teke, een uitloper van de Taurusbergen, in een gebied dat bekend staat om de mooie rotsachtige landschappen en het heldere water. De omgeving blijkt nu ook geschikt voor DWS.

Suluada, Kumluca/Antalya, Turkije

DWS staat voor Deep Water Soloing, een extreme sport die ook Psicobloc wordt genoemd. De bedoeling is om een rotswand te beklimmen met alleen klimschoenen als uitrusting. Je vangnet, of je beloning als je wil, is het koele zeewater.

Als je onder gaat, kan je adembenemende foto’s nemen. Voor je aan je klim begint, neem je eerst een bootje.

Foto’s: een man begint aan zijn beklimming van Suluada, terwijl anderen DWS oefenen vanop een bootje, 5 oktober 2020.

Metin Yılmaz is geboren en getogen in Suluada. Al 20 jaar begeleidt hij er duikers, klimmers en waterskiërs. Hij begrijpt hoe Suluada de voorbije 10 jaar steeds populairder geworden is.

“Het ligt aan de mooie omgeving en het heldere water bij het dorp Adrasan. Het is hier perfect voor DWS. We gebruiken trouwens meestal de Engelse benaming, omdat het moeilijk is om precies in 1 vertaald woord weer te geven waarover het gaat.

Naast klimschoenen gebruiken we alleen af en toe een handdoek of iets anders om de handen af te drogen”, legt hij uit aan Anadolu Agency.

Foto: een vrouw springt van een rots in het water van Suluada, Antalya, 5 oktober 2020.

Als je de sport wil proberen, is Suluada de place to be. Ook voor ervaren DWS’ers is de plek volgens Yılmaz geschikt.

“Elke rots heeft een verschillende moeilijkheidsgraad, dus iedereen vindt er wel iets naar zijn gading. Er zijn toeristen die alleen naar hier komen voor DWS.

Ook de wereldberoemde klimteams van Northface en Redbull zijn hier al komen oefenen. Toch kan niet iedereen zomaar rotsen beklimmen en grotten ingaan. Daarom hebben we gezocht naar plekken waar sporters van elk niveau terecht kunnen, en zo kwamen we in Suluada uit.”

K.L.

(Bron: Sabah)