Een historische moskee in het centrum van een dichtbevolkte wijk in Istanbul voorziet gratis douches, kledij en voedsel voor de daklozen.

De Selime Hatun Moskee – een kleine 17e -eeuwse moskee in de wijk Beyoğlu – is uitgegroeid tot een plek van hoop en tijdelijk onderdak voor tientallen minderbedeelden.

Dankzij de inspanningen van de filantropische imam, Osman Gökrem, die de moskee al 52 jaar lang dient, hebben daklozen de kans om hun basisbehoeften te bevredigen.

“Dit is de enige moskee in het land waar minstens 50 daklozen dagelijks een gratis bad kunnen nemen,” zei Gökrem in een exclusief gesprek met Anadolu Agency (AA).

Het project begon in 2017 nadat er een verwarmingsinstallatie werd geïnstalleerd in de moskee. “Aanvankelijk waren er drie tot vijf mensen die hier dagelijks een douche kwamen nemen. Nu krijgen we elke dag minstens 50 mensen over de vloer. Er zijn ook enkele daklozen die uit andere delen van de stad komen om een bad te nemen,” zei hij.

De hulpvaardigheid van de onbaatzuchtige imam heeft hem altijd gemotiveerd om arme mensen te helpen. “Ik heb me altijd afgevraagd waar ze een bad kunnen nemen, waar ze kunnen eten, hoe ze kopen wat ze nodig hebben, want niemand wil iets te maken hebben met deze mensen.”

“Als een dakloze naar een kapper gaat, laat de kapper hem niet binnen. Niet omdat ze geen geld hebben, maar omdat ze vies zijn en slecht ruiken. Hamams (Turkse openbare baden) doen hetzelfde, ze willen ze niet binnenlaten,” zei Gökrem.

Dankzij de steun van donoren verdeelt de imam ook elke zaterdag gratis voedsel en kledij. De moskee is voor iedereen 24 op 7 geopend.

Gratis knipbeurten

Te midden van zijn drukke schema als imam, is hij ook actief als kapper. Hij geeft daklozen gratis knipbeurten om hun kansen op re-integratie in de maatschappij te vergroten.

“Ik heb zaterdag zo’n 15 tot 20 daklozen geholpen met scheren of knippen. Als we denken dat het niet onze taak is om ze te scheren of knippen, dan verliezen we ze,” haalde de imam aan. Hij benadrukte opnieuw dat het zeer belangrijk is om hulpbehoevenden te helpen.

Hen helpen bij het vinden van een baan is ook een onderdeel van Gökrem’s project. Als ze er een vinden, laat Gökrem ze meer dan een maand in de moskee slapen totdat ze zelf een appartement kunnen betalen.

“Als ze beweren dat ze een baan hebben gevonden, ga ik discreet naar hun werkplekken om te kijken of het waar is,” zei hij.

Momenteel herbergt de moskee vijf daklozen.

Gökrem zei dat veel mensen aarzelen om een dakloze te benaderen, omdat ze schrik hebben voor de reactie. “Mensen denken vaak dat daklozen psychische problemen hebben en agressief of gevaarlijk zijn,” klonk het.

Oprechte aanpak

“Je hebt geduld, liefde en genade nodig om hen te helpen. Je moet ze empathie tonen,” zei Gökrem. “Er zijn veel manieren waarop een persoon dakloos kan worden. Iedereen zou dit op een dag kunnen meemaken.”

“Zelfs rijke mensen of mensen met een goede carrière kunnen dakloos worden. Je krijgt vandaag een loonstrookje maar je weet niet wat er morgen met je zal gebeuren.”

De Imam luistert ook naar hun problemen en probeert ze op te lossen, soms door ze te herenigen met hun familieleden.

De imam roept iedereen op, ongeacht het inkomensniveau, om iets te doen voor de armen en de daklozen. “Kom hier en deel zelf uw donaties uit”, riep hij op.

“Doe iets persoonlijk. Ik accepteer geen donaties via een bankrekening. De rijken moeten in de ogen van de armen kijken en hen thuis uitnodigen om hun situatie te begrijpen”.

De imam sloot het interview af met een vers uit de Koran: “Wie een leven redt, wordt beschouwd alsof hij een hele wereld redt.”

Sabah

O.A. ✅