De belangrijkste oppositieleider van Turkije, de CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, heeft opnieuw opgeroepen tot de vrijlating van Osman Kavala en Selahattin Demirtaş.

Dat deed hij door te zeggen dat Demirtaş een politieke gevangene is.

Kılıçdaroğlu verwierp ook de perceptie dat “conservatieven niet op de CHP stemmen”, en zei dat dergelijke argumenten “grotendeels ontkracht” zijn, zo niet volledig.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçaroğlu, riep op 26 juli op tot de onmiddellijke vrijlating van Osman Kavala en Selahattin Demirtaş.

“Selahattin Demirtaş zit ten onrechte gevangen, hij is een politieke gevangene. Het is mijn grootste wens dat niet alleen hij, maar ook Osman Kavala zo snel mogelijk worden vrijgelaten. Rechterlijke beslissingen over hun vrijlating moeten worden uitgevoerd,” vertelde Kılıçdaroğlu journalist Murat Sabuncu van nieuwsportaal T24 in een interview.

Kavala, die al bijna vijf jaar in de gevangenis zit, is veroordeeld wegens een poging om de regering omver te werpen en werd in april veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating, ondanks de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om hem onmiddellijk vrij te laten.

Demirtaş zit daarentegen al sinds 2016 in de gevangenis. Hem hangt honderden jaren gevangenisstraf boven het hoofd op grond van beschuldigingen die verband houden met de PKK.

Zowel Kavala als Demirtaş worden door president Recep Tayyip Erdoğan als een bedreiging gezien.

De president beschuldigt Kavala ervan de “Turkse poot” te zijn van de Amerikaanse miljardair George Soros, terwijl hij Demirtaş een “terrorist” noemt.

Het is bekend dat terreuraanklachten in Turkije vaak gericht zijn tegen dissidenten om politici, maatschappelijke activisten en journalisten de mond te snoeren, aangezien duizenden van hen zonder enig concreet bewijs in de gevangenis blijven.

PKK

Kılıçdaroğlu verklaarde in het interview ook dat hij de recente opmerkingen van Demirtaş steunt waarin hij de PKK oproept om zich volledig te ontwapenen en de gewapende strijd tegen de Turkse staat op te geven.

Kılıçdaroğlu verwierp ook de argumenten dat “conservatieve mensen niet op de CHP of haar kandidaat stemmen” en verklaarde dat deze “oude perceptie” “grotendeels is gedeconstrueerd”, zo niet volledig.

“Waar conservatieven vooral op letten is dat de rechtvaardigheid in het staatsbestuur wordt gewaarborgd. Zij weten ook dat de religie van de staat rechtvaardigheid is.”

“Daarom is het onjuist om te stellen dat een rechtvaardig persoon niet zou stemmen op een partij die rechtvaardigheid verdedigt,” zei Kılıçdaroğlu.

Bron: Hürriyet