“China heeft Turkije gesteund na gebeurtenissen van juli 2016”

Geen enkel land ter wereld mag veilige haven zijn voor FETÖ-leden, zegt Turks ambassadeur in Beijing

Na de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016 stond China aan de zijde van de democratisch verkozen Turkse regering en het Turkse volk. Dat heeft de Turkse ambassadeur in Beijing donderdag gezegd.

“Het was belangrijk voor ons om te zien dat onze vrienden ons ook in deze moeilijke tijden gesteund hebben,” aldus Abdulkadir Emin Önen, de Turkse ambassadeur in Beijing.

Hij verwees daarmee naar het staatsbezoek van Chinees viceminister van Buitenlandse Zaken Zhang Ming aan Turkije.

Hij deed die uitspraken tijdens een online panelgesprek over de samenwerking tussen China en Turkije.

Önen herinnerde eraan dat de FETÖ-leden op 15 juli 2016 de burgerbevolking viseerden met tanks en vliegtuigen, en president Recep Tayyip Erdoğan probeerden te vermoorden.

“Op dat cruciale moment stond China aan de zijde van de Turkse regering.”

Verder beklemtoonde hij dat FETÖ nog steeds actief is in 160 landen en een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van al die landen. “Geen enkel land ter wereld mag een veilige haven zijn voor FETÖ-leden, ook China niet.”

Donderdag lanceerde het Turkse Directoraat Communicatie de Chinese vertaling van de webinarreeks ’15 panels over 15 juli’, over de mislukte staatsgreep in 2016.

Chinees expert beschuldigt VS van medeplichtigheid

“Als je naar het gebeurde kijkt vanuit verschillende perspectieven, zie je dat dit één van de plannen was die de VS had beraamd om het regime in Turkije omver te werpen.”

Dat zegt Guo Changgang, de directeur van het Wereldonderzoekscentrum van de universiteit van Shangai.

Guo Changgang

Dr. Çağrı Erhan, rector van de universiteit van Altınbaş en lid van het Presidentieel Comité voor Veiligheid en Buitenlands Beleid, waarschuwde andermaal voor FETÖ. De groep gebruikt religie als een soort camouflage om over de hele wereld scholen, bedrijven en ngo’s op te richten, zegt hij.

“We moeten harder optreden tegen deze wereldwijde terroristische organisatie.”

De spookachtige organisatie FETÖ, rond de figuur van Fethullah Gülen die in de VS woont, wordt door Turkije beschouwd als een terroristische organisatie.

Ze probeert al lang in het geheim de Turkse staatsinstellingen te infiltreren en is het brein achter de poging tot staatsgreep van 2016. Daarbij kwamen 251 mensen om en vielen bijna 2200 gewonden.

Bron: AA

S.V.R.