Deze maand wordt de eerste steen gelegd van een nieuwe Turkse autofabriek. Dat gebeurt in het district Gemlik in de Noordwestelijke provincie Bursa.

President Recep Tayyip Erdoğan zal hierbij aanwezig zijn. Dat maakte Rifat Hisarcıklıoğlu, voorzitter van de verenigde kamers van koophandel (TOBB) op 1 juli bekend tijdens een videoconferentie van de kamer van koophandel en industrie in Bursa.

Hij hoopt dat de eerste volledig Turkse auto eind 2022 een lokaal marktaandeel van 51% zal krijgen, en dat dat cijfer 2 jaar later opgelopen zal zijn tot 75%.

De fabriek zal worden uitgebouwd door TOGG, een joint venture van 5 Turkse bedrijven: de Anadolu-groep, BMC, de Kök-group, Turkcell en de Zorlu-holding, met steun van de TOBB. De nieuwe fabriek zal van groot belang zijn voor de economische situatie in de provincie Bursa.

“We willen optimaal gebruik maken van de expertise die in Bursa aanwezig is, want Bursa is 1 van de belangrijkste centra van de Turkse auto-industrie. Ook de toeleveringsbedrijven in het gebied zijn van belang voor de nieuwe Turkse wagen, en dat TOGG betrekt ook universiteiten en vertegenwoordigers van de sector bij het project”, aldus Hisarcıklıoğlu.

De impact op het milieu werd onderzocht door het ministerie van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling. Na dat onderzoek werd de nieuwe fabriek begin juni goedgekeurd. De fabriek kost ongeveer 22 miljard lira (ongeveer 3,7 miljard dollar) en moet jaarlijks gemiddeld 175.000 wagens produceren.

De TOGG werd in juni 2018 opgericht. Op 27 december 2019 stelde de TOGG uiteindelijk haar eerste prototypes van volledig Turkse wagens voor. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in Gebze, in het Noordwesten van het land. Het was de president die de wagens onthulde.

Het ging om een volledig elektrische SUV en een sedan, eveneens volledig elektrisch. Beide modellen bevinden zich in het C-segment. Naast deze modellen komen er tot en met 2030 ook nog een C-hatchback, een B-SUV en een B-MPV. De TOGG behoudt alle intellectuele en industriële eigendomsrechten over de modellen.

K.L.

(Bron: Sabah)