Turkije-coach Şenol Güneş praat met Cengiz Ünder tijdens een WK 2022 Europese kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro in het Vodafone Park, Istanbul, Turkije, 1 sept. 2021.

Turkije neemt het in een uitwedstrijd op tegen Nederland in de WK-kwalificatie voor 2022, in de hoop zijn campagne weer op de rails te krijgen.

Na een perfecte start van de campagne in groep G, waarbij Nederland in de openingswedstrijd met 4-2 werd verslagen, gevolgd door een 3-0 overwinning op Noorwegen, speelde Turkije thuis gelijk tegen Letland in maart en Montenegro vorige week.

Een desastreuze Euro 2020-campagne in juni, waarbij Turkije alle drie de groepswedstrijden verloor, heeft de ploeg nog meer wonden bezorgd nu coach Şenol Güneş een evenwicht probeert te vinden tussen ervaren spelers en een nieuwe generatie aankomende getalenteerde spelers die meestal in het buitenland spelen.

Een 3-0 overwinning in Gibraltar op 4 september hield Turkije aan de leiding van Groep G met 11 punten, voor Nederland dat één punt achterstand heeft, maar Güneş was zich ervan bewust dat de echte test voor zijn ploeg zal komen in Amsterdam.

“Deze wedstrijd is voorbij, nu willen we de wedstrijd tegen Nederland spelen en winnen, of naar huis gaan met een voorsprong door op zijn minst een gelijkspel te pakken,” zei hij na de wedstrijd tegen Gibraltar.

“We staan één punt voor en Noorwegen komt naar ons toe,” voegde hij eraan toe. “Als we [tegen Noorwegen] winnen, maken we de verloren punten goed. We hebben de eerste helft van deze wedstrijd afgesloten door punten te pakken met drie doelpunten in de laatste wedstrijd.”

De ervaren coach, die Turkije naar een derde plaats leidde op het WK 2002, merkte op dat Turkije een geweldige start maakte van de kwalificatiecampagne.

“We hadden veel meer rust in de wedstrijden Nederland vs Noorwegen, er was geen stress,” zei hij.

“Het is een feit dat er een verlies van zelfvertrouwen is als gevolg van de resultaten op het Europees kampioenschap. Ik zie dat onze spelers, die goede bedoelingen en karakters hebben, daardoor aan zelfvertrouwen hebben ingeboet. Hun echte test zal tegen Oranje zijn.”

Louis van Gaal

Nederland versloeg Montenegro op 4 september met 4-0 en bezorgde coach Louis van Gaal daarmee de eerste zege van zijn derde periode als bondscoach, nadat het drie dagen eerder met 1-1 had gelijkgespeeld tegen Noorwegen.

Memphis Depay opende de score vanaf de strafschopstip en voegde vlak na het uur een tweede toe, waardoor Nederland op weg is naar de zevende thuiszege op rij.

Aanvoerder Georginio Wijnaldum maakte met zijn derde treffer de eindstand onbetwistbaar en Cody Gakpo maakte veertien minuten voor tijd met zijn eerste interlandgoal de score compleet.

Gesterkt door het schitterende aanvalsspel en het resultaat tegen Montenegro, een ploeg die 55 plaatsen onder Nederland staat, kijkt Wijnaldum nu al vooruit naar de wedstrijd met Turkije.

De Turken beginnen met één punt voorsprong. “En het is niet moeilijk te voorspellen wat ze gaan doen: verdedigen”, zegt Van Gaal.

“Ik moet eerlijk zeggen: dat doen ze gedisciplineerd. Ze hebben een coach die ze dat heeft geleerd. Het is een elftal met – zoals wij ze verwachten – maar twee internationals uit de Turkse competitie. En die spelen ook voor Fenerbahçe en Besiktas. De rest speelt allemaal in de grote competities van Europa. Gewoon een goede ploeg. Van onze drie wedstrijden vind ik deze de belangrijkste. Het is nog geen finale, maar er staat veel op het spel.’”

“Hopelijk kunnen we Turkije, een van onze directe concurrenten, een klap geven”, zei hij tegen de NOS.

“Dit was een belangrijke prestatie na onze EK-uitgang en de wedstrijd tegen Noorwegen. We waren teleurgesteld over het resultaat tegen Noorwegen.”

Bron: Hürriyet