Foto: herinneringskaarten van kinderen  die deelnamen aan de Afrin operatie

Turkije vond bewijzen van de terroristische YPG/PKK groepering betreffende het opleiden van kindsoldaten in hun rangen. De bewijzen spoorde men op in de vorm van herinneringskaartjes, teruggevonden op de geheugenkaarten van camera´s die in beslag werden genomen tijdens Operatie Olijftak in de Syrische regio van de stad Afrin.

Turkije lanceerde Operatie Olijftak op 20 januari met als doel het uitschakelen van de terroristen gestationeerd in Afrin in het noordwesten van Syrië.

De YPG/PKK terroristische groep grijpt steeds meer naar kinderen voor het opvullen van hun rangen sinds de start van de operatie geleid door het Turkse leger en het Vrije Syrische leger.

Documenten teruggevonden in de regio bevestigen deze dramatische en wrede wending in het conflict. Human Rights Watch legde reeds bij meerdere gelegenheden de nadruk op de wanpraktijken gaande in het conflict in de rangen van de terroristische groep.

Geheugenkaarten

De geheugenkaarten bevestigen nog maar eens dat de YPG/PKK effectief kindsoldaten opleiden in hun strijd tegen het Turkse leger.

De foto´s tonen aan hoe kinderen, vermoedelijk van een leeftijd tussen 13 en 17 jaar, hun wapens trots vasthouden. Daarnaast vond men verschillende foto´s terug van hoe de kinderen getraind werden met hun wapens. De foto´s maken ook al snel duidelijk in wat voor arme en ondermaatse omstandigheden de kinderen gedwongen worden te leven, verborgen in de bergen.

De kinderen krijgen geen degelijke educatie, de kinderen verschijnen op de foto´s met wapens in de handen mikkend op allerlei doelwitten.

Er werden ook verschillende foto´s teruggevonden waar de kinderen poseerden samen met allerlei bekende terroristische leiders zoals Abdullah Ocalan, die ondertussen in hechtenis is.

In een rapport van 12 februari vertelde een speciale representant, genaamd Virginia Gamba, van het Algemeen Secretariaat voor kinderen en gewapend conflict, hoe men vermoedt dat tienduizenden kinderen terecht komen in gewapende conflicten zoals in Syrië, Irak, Mali, Nigeria, Yemen, de Centrale Afrikaanse Republiek, Libië en anderen.

Het rapport heeft het eveneens kort over kinderen die terecht komen in niet-statelijke gewapende groeperingen in de verschillende conflicten in het gebied met linken naar een terroristische groep in Syrië.

AA