Links: Een groep mensen houden een poster vast waarop staat "Waar is Hurşit Külter?" | Rechts: Hurşit Külter tijdens een persconferentie in Noord-Irak

Enkele dagen geleden dook een video op waarin de verdwenen geachte politicus Hurşit Külter een persconferentie hield in een PKK-kamp in Noord Irak (video onderaan). Dit is het eerste sein van leven van de Koerdische politicus nadat hij na zijn aanhouding in mei van de radar verdween.

Na de verdwijning werd een lastercampagne opgestart waarbij de Turkse staat verantwoordelijk werd geacht voor het martelen en de verdwijning van het parlementslid. Verschillende  politici en nieuwsagentschappen beschuldigde de Turkse staat van het ‘elimineren’ van Kütler. De video van Kütler, een aanhanger van de PKK, heeft niet alleen voor verwarring gezorgd maar toonde ook aan dat de lastercampagne waarbij Turkije werd beschuldigd van de ‘gedwongen verdwijning’ nefast onwaar was.

Ondanks de verklaringen van Turkse ambtenaren geloofden verschillende politici, columnisten en Westerse nieuwsagentschappen dit verhaal.

Parlementaire bespreking over verdwijning

Selahattin Demirtas – één van de leiders van de Turkse partij HDP – was een van de personen die de Turkse staat verantwoordelijk achtte voor de verdwijning van Kütler. Demirtas zorgde ervoor dat de kwestie zelfs aan bod kwam in het Turkse parlement.

0x0-kulters-appearance-in-iraq-shows-western-media-figures-duped-by-anti-turkey-pkk-terrorist-propaganda-1475916517701
HDP-leider Selahattin Demirtas tijdens een parlementaire bijeenkomst

Ondertussen werd het verhaal ook gretig overgenomen door een deel van de Westerse Media. Het blad Foreign Policy schreef een artikel waarin ze Kütler als een pacifist beschreef die verandering op democratische wijze wilt teweegbrengen.  Ironisch genoeg verscheen Kütler in een PKK kamp in Irak waar militanten worden opgeleid om aanvallen in Turkije uit te voeren. Sinds de heropleving van het conflict organiseerde de PKK aanslagen tegen Turkse soldaten, politieagenten, scholen en zelfs ziekenhuizen.

Turkije beschuldigd van het organiseren van de gedwongen verdwijning

Deutsche Welle schreef over de zaak onder de titel: “De terugkeer van Turkije’s ‘vuile oorlog’ tegen de Koerden”. Hierin werd de Turkse staat beschuldigd van het organiseren van gedwongen verdwijningen. Het artikel maakte geen onderscheid tussen gezagsgetrouwe Koerden en terroristen van de PKK maar spreekt over het conflict als een ‘vuile oorlog’ tussen de Koerden en de Turkse staat.

0x0-kulters-appearance-in-iraq-shows-western-media-figures-duped-by-anti-turkey-pkk-terrorist-propaganda-1475916473097
“De terugkeer van Turkije’s ‘vuile oorlog’ tegen de Koerden”

De BBC schreef zelfs een artikel over de verdwijning onder de titel “ Hursit Kutler spreekt in Kirkuk: Ik werd 13 dagen gemarteld en ontsnapte.”

De PKK hernieuwde in juli 2015 haar gewapende campagne tegen de Turkse staat. De terroristische groepering wordt zowel door de Europese Unie, de V.S., en Turkije als een terroristische beweging wordt beschouwd.

https://www.youtube.com/watch?v=F0FpLjUrBF0

 

Hürriyet