Eric Caumes

Professor Eric Caumes en directeur van de afdeling Infectieziekten van het Pitié-Salpêtrière-ziekenhuis in de Franse hoofdstad, heeft een opvallende coronadraai gemaakt.

De Franse professor waarschuwde begin deze maand nog voor ’zeer veel bijwerkingen’ van het Pfizer-vaccin, nu maakt hij een statement in de media: ik vaccineer.

“Ik heb nog nooit zo veel bijwerkingen gezien”, waarschuwde de Franse professor vorige week in de krant en op de Franse televisie. Zelf twijfelde hij om zichzelf te laten ’prikken’. Maar de vooraanstaande arts en tv-persoonlijkheid is inmiddels overtuigd geraakt.

Wat heeft het verschil gemaakt? Caumes heeft de resultaten van het vaccinonderzoek kunnen inzien. Die zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, een wetenschappelijk tijdschrift.

Eerder had hij nog niet de beschikking over de volledige informatie. Hij kon onmogelijk blind vertrouwen op de ’persberichten van farmaceutische bedrijven’, aldus de Franse professor. “Mensen die ik moest gaan vaccineren, stelden me vragen, maar die kon ik niet beantwoorden. Ik was er zelf ook nog niet uit.”

Wel staat hij nog” steeds achter zijn uitspraak over de bijwerkingen. “Die zijn niet ernstig, maar wel frequent. Meer dan 50 procent krijgt hoofdpijn, vermoeidheid. Er staat zelfs in het onderzoek dat 4 % ernstige vermoeidheidsklachten krijgt, dat is veel meer dan bij andere vaccins.”

Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen. “Personen die risico lopen, moeten zich zeker laten vaccineren.”

Bron: BNM