Alexander De Croo

“De Europese Raad zou nieuwe acties, inclusief de mogelijkheid van sancties, tegen Turkije moeten overwegen.”

Dat heeft premier Alexander De Croo vandaag gezegd in de aanloop naar een top van leiders waar de spanningen met Turkije besproken zullen worden.

De omgang met het Turkije is één van de vele zware discussiepunten op de top die morgen en overmorgen in Brussel plaatsvindt.

Turkije heeft al maanden een conflict met Griekenland en Zuid-Cyprus vanwege zijn gasexploratiemissies in de Middellandse Zee. Ook de positie van Turkije in Libië en in het conflict om Nagorno-Karabach irriteert sommige EU-landen.

In oktober besloten de Europese leiders om Turkije nog even tijd te geven om een pro-Europese koers in te zetten, maar de balans van de voorbije maanden oogt volgens Europees president Charles Michel niet erg positief.

EU-president Michel: ‘Mogelijk Europese sancties voor Turkije’

Tot dusver heeft de EU enkel sancties opgelegd aan twee leden van de Turkse openbare gasmaatschappij Turkish Petroleum Corporation. Zij mogen de EU niet meer in en hun financiële tegoeden worden geblokkeerd. Mogelijk zetten de EU-leiders het licht op groen voor extra maatregelen.

Positieve agenda

“België pleit steeds voor een positieve agenda met Turkije, voor een dialoog rondom strategische uitdagingen en samenwerking op het vlak van migratie en de strijd tegen terrorisme”, aldus premier De Croo.

De Belgische premier wijst echter ook met de vinger naar Turkije, dat bijvoorbeeld niet concreet wil ingaan op een Europees voorstel voor een conferentie met verschillende landen om de spanningen in de regio te milderen.

Daarom “zou de Europese Raad nieuwe acties moeten overwegen, inclusief de mogelijkheid van doelgerichte sancties”, zei de premier.

De lidstaten kijken niet allemaal op dezelfde wijze tegen Turkije aan. Griekenland en Cyprus eisen uiteraard een strenge aanpak, maar Duitsland staat dan weer eerder op de rem.

President Erdoğan ligt op ramkoers met de Franse president, maar kan het intussen prima vinden met bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orban.

Bron: BNM