De Europese Unie gaat meer Turkse individuen en Turkse ondernemingen straffen voor het boren naar gas in de Middellandse Zee.

Meeste EU-landen kunnen daarmee leven, zeggen prominente EU-diplomaten. De EU-leiders maken donderdag de balans op van de betrekkingen met Turkije.

De Europese Unie stelde vorig jaar voor het eerst sancties in vanwege de Turkse zoektocht naar gas in wateren.

Maar tot dusver zijn er slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf gesanctioneerd. Zij kunnen niet meer bij tegoeden op Europese banken en mogen de Europese Unie niet meer in.

De sanctielijst wordt eerst uitgebreid met een aantal andere personen, denkt een hoge EU-diplomaat. “Misschien een kleine handvol.”

Premier Rutte

Mogelijk volgen ook bedrijven of organisaties. Premier Mark Rutte zei gisteren al dat hij aannam dat zulke sancties werden voorbereid en zich kan voorstellen dat daartoe deze week wordt besloten.

Rutte schaarde zich, ook op aandringen van coalitiepartijen in de Kamer, in het kamp dat vindt dat het tijd is voor hardere actie tegen Turkije.

Turkije, dat in een douane-unie zit met de EU, heeft opgeroepen tot een economische boycot tegen Frankrijk. ‘De oproep tot een boycot is onacceptabel’, aldus Rutte, die ook de aangifte tegen Geert Wilders veroordeelt.

‘Er is volledige solidariteit met Frankrijk en Griekenland en Cyprus’, aldus Rutte, ‘ook al zullen we tegelijk kijken of de zaak te de-escaleren valt met dialoog’.

Bron: BNM