Een basisschool in het westen van Oostenrijk, in de deelstaat van Vorarlberg, heeft een tijdschrift uitgedeeld, met een ‘anti-Erdogan’ boodschap, aan de leerlingen voor het komende referendum van 16 april in Turkije.

Foto: Google Maps

Het tijdschrift, “Break Newspaper”, werd aan alle leerlingen uitgedeeld van het derde en vierde leerjaar. Dit gebeurde in kader van een proefproject van een private uitgeverij, nadat hiervoor een speciale vergunning afgeleverd werd. Het project richt zich op jongere studenten en heeft als doel hun leesgedrag te stimuleren.

Bezorgde ouders

De eenzijdige benadering en de desinformatie over de Turkse president Erdoğan en de voorgestelde grondwettelijke veranderingen trok de aandacht van bezorgde ouders. Turkse studenten, die Erdoğan herkenden in de foto’s, alarmeerden onmiddellijk hun ouders, ondanks het hun expliciet werd verboden “om het tijdschrift mee naar huis te nemen”.

Politiek kwesties

De ouders van de kinderen zijn zeer bezorgd over het feit dat de school hun kinderen betrekt bij politieke kwesties. Een ouder die anoniem wenst te blijven, uit angst voor represailles van de school, vertelde Anadolu Agency dat zij medelijden heeft met de kinderen die het tijdschrift moesten lezen van de school.

De verantwoordelijke inspecteur voor de schoolzaken van de deelstaat Vorarlberg, Dr. Bernadette Mennel, verklaarde dat het voorval onderzocht zal worden door haar diensten. Verder werd hierover verklaard dat het tijdschrift momenteel nog in haar testfase zit en dat zij enkel op grote schaal zal worden uitgedeeld, indien de belangstelling ervoor voldoende zou zijn.

Sabah