Foto: Armeniërs in Nagorno-Karabach verbranden voor vertrek huizen

Op een aantal plaatsen in Nagorno-Karabach hebben Armeniërs huizen en bezittingen die ze niet kunnen meenemen, in brand gestoken. Morgen zouden een aantal gebieden moeten worden overgedragen aan Azerbeidzjan.

Het zijn moeilijke tijden voor Armenië. Er was niet enkel een verwoestende oorlog met veel verliezen, bovendien moeten de Armeniërs ook een deel van het gebied in Azerbeidzjan ontruimen. Een gebied dat illegaal in de handen was van Armenen.

De Armeense bezetters verlaten nu die streek met bezittingen en steken huizen in brand. “Ik laat mijn huis niet in handen vallen van de Turken,” aldus een boze Armeniër die zijn huis in brand steekt.

Het gaat om een gebied tussen Nagorno-Karabach en de Armeense grens. Dat maakt officieel deel uit van Azerbeidzjan, maar werd begin de jaren 90 veroverd door Armeniërs.

Armenië zou dat gebied volgens het bestand moeten overdragen aan Azerbeidzjan. Enkele honderdduizenden Azeri’s die in de jaren 90 van daaruit op de vlucht sloegen, zouden nu kunnen terugkeren.

Bij de oorlog zijn er minstens 2.317 Armeense militairen gedood. Dat heeft Armenië bekendgemaakt. Azerbeidzjan maakt geen cijfers bekend over militaire verliezen. Wel zouden er 93 burgers in Azerbeidzjan gedood zijn.

De woede om de nederlaag is erg groot in Armenië. De voorbije dagen is bijna onafgebroken betoogd in de hoofdstad Jerevan tegen de regering van premier Nikol Pasjinian die het bestand aanvaard heeft.

De Armeniërs voelen zich ook in de steek gelaten door Rusland, traditioneel een bondgenoot, maar deze keer hield Moskou zich lange tijd afzijdig.

Ook Moskou is wellicht niet volledig tevreden. Toch staan Rusland en Turkije telkens opnieuw aan een verschillende kant in conflicten zoals in Libië en Syrië en nu dus ook in de Kaukasus, waar Russen en Turken al honderden jaren met getrokken messen tegenover elkaar staan.

Bron: BM Media