Net op moment dat Brussel cafés sluit, trekt grote betoging door de stad

Een militair conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan heeft in de Belgische hoofdstad Brussel heel wat personen op de been gebracht. Pijnlijk: net nu de coronacijfers zo slecht zijn dat Brussel alle cafés gaat sluiten, betogen Belgische Armenen zonder de regels over social distancing te respecteren.

In het Brussels Gewest moeten cafés, bars, sportkantines en feestzalen vanaf morgen een maandlang de deuren gesloten houden. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aangekondigd.

De videobeelden op Twitter verschenen laten weinig aan de verbeelding over. Vele Armeense betogers staan er dicht op elkaar, vaak zonder mondmasker.

Aanleiding voor de betoging is een militair conflict in de Azerbeidzjaans regio Nagorno-Karabach. Het gebied scheurde zich in 1990 af van Azerbeidzjan, maar hoort officieel nog wel bij het land.

Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië ontstond aan het einde van de Sovjetperiode. Hoewel de internationale gemeenschap Nagorno-Karabach erkent als Azerbeidzjaans gebied, staat het sinds 1994 onder controle van Armeense bezetters