Armeense actievoerders bezetten snelweg en blokkeren grensovergangen

Armeense betogers blokkeerden deze vrijdagochtend rond 8 uur aan de grensovergang in Maasmechelen, Meer en Rekkem een tijdlang de snelweg.

Nadat ze in colonne reden, vertraagden ze en stapten uit. Met de actie vragen ze dat Europa tussenkomt in het conflict in het gebied Nagorno-Karabach, een Azerbeidzjaans gebied dat illegaal wordt bezet door Armenië. Armenië en Azerbeidzjan vechten daar al sinds 27 september een oorlog uit.

Armeense betogers hebben deze ochtend bij twee grensovergangen tussen Nederland en België de snelweg geblokkeerd.

De betogers waren de A76 bij Maasmechelen opgelopen en de A16 bij Hazeldonk, om aandacht te vragen voor het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. De blokkades leidden tot lange files.

De actievoerders van Armeense afkomst vroegen aandacht voor het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Afgelopen zomer liepen de spanningen van een lang conflict tussen de twee landen op. In september escaleerde het conflict, dat gepaard gaat met zware gevechten en geweld, verder.

De Armeniërs uit zowel Nederland als België voeren naar eigen zeggen actie uit wanhoop. Hoewel ze beseffen dat de snelweg blokkeren niet meteen veel begrip zal opleveren, vonden ze dat het tijd was voor een actie.

In Maasmechelen waren de actievoerders met zo’n 40 man. “Ze stopten er met hun wagens, stapten uit en blokkeerden de weg”, aldus burgemeester Raf Terwingen.

“Dat leidde tot gevaarlijke situaties op de snelweg. De politie is er meteen naartoe gereden en heeft iedereen afgeleid richting de carpool van Maasmechelen. Daar zijn ze dan uiteindelijk vertrokken. Tegen 9 uur was de E314 weer vrij voor alle verkeer.”

Eind september laaide het al 30 jaar durende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan weer op. Daarbij vielen de afgelopen weken zeker zeshonderd doden. Het dodental blijft oplopen, ondanks de wapenstilstand die afgelopen weekend is afgekondigd.

Resolutie van de Verenigde Naties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam in 1993 resolutie 822 aan die de territoriale integriteit van alle staten in de regio bevestigde. Er zouden nog drie resoluties volgen ( 853,874 en 884) waarin het onmiddellijke vertrek van het Armeense leger uit Nagorno-Karabach werd geëist.

Op 14 maart 2008 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde naties resolutie 62/243 aan onder de titel ‘de situatie in de bezette gebieden van Azerbeidzjan’.

Armenië werd gezien als de bezettende mogendheid en in deze resolutie werd het Armeense leger wederom opgeroepen om Nagorno-Karabach te verlaten.

Bron: TT