Links: Şeymus İlan - Rechts: Een Amerikaanse soldaat

Een rechtbank in Istanbul heeft beslist dat de werkgevers van de Turkse vrachtwagenchauffeur Şeymus İlan een schadevergoeding moeten betalen van in totaal 2,3 miljoen Turkse lira ($444.000). İlan werd 13 jaar geleden doodgeschoten door Amerikaanse soldaten op een Amerikaanse basis in Irak.

https://www.youtube.com/watch?v=vCdvHGzoYFM

İlan werkte als vrachtwagenchauffeur in dienst van het adviesbureau Gözal en het bouwbedrijf Serka, op een Amerikaanse legerbasis in Irak. Op 17 maart 2005 laadde hij zijn vrachtwagen met grind en vertrok in konvooi samen met nog andere vrachtwagens. Maar algauw kreeg hij een lekke band en hij verloor de rest van het konvooi uit het oog. İlan repareerde de band en reed in zijn eentje verder naar Mosul. 100 meter voordat hij op zijn bestemming aankwam, aan de ingang van de Amerikaanse Courage-legerbasis, werd hij onder vuur genomen door Amerikaanse soldaten. Hij raakte gewond en overleed uiteindelijk na 15 dagen in het ziekenhuis.

De dood van İlan werd verborgen gehouden voor zijn vrouw en drie kinderen. Zowel de Amerikanen als zijn Turkse werkgevers vertelden de familie dat hij was overgebracht naar een Amerikaans ziekenhuis in Duitsland, tussen Ramstein en Karserslaite. De familie heeft İlan nooit meer teruggezien.

Pas een tijd later schreef luitenant Andrew S. Lunoff, in dienst van het Amerikaanse leger, een brief naar de familie van de overleden Turkse chauffeur, waarin hij de dood van İlan bekende. In de brief schreef Lunoff dat İlan op 18 maart 2005 per ongeluk werd doodgeschoten. Lunoff bekende verder dat Şeymus gecremeerd werd volgens de christelijke traditie, en dat ze hem ‘John Doe’ noemden om de zaak in de doofpot te stoppen.

Daarop klaagde Şeymus’ familie de twee Turkse bedrijven aan. Zijn vrouw, Zekiye İlan, zijn drie kinderen en zijn ouders eisten een schadevergoeding.

Er werd een deskundige aangesteld om de zaak te onderzoeken. De rechter volgde diens conclusies en veroordeelde de twee bedrijven tot het betalen van een schadevergoeding aan İlans vrouw: 1.254.000 TL voor materiële schade en 80.000 TL voor niet-materiële schade. Zijn drie kinderen en zijn ouders kregen 931.000 TL voor materiële en 65.000 TL voor niet-materiële schade.

Hürriyet

S.V.R.