De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat Turkije ondanks de spanningen door de gevangenhouding van een Amerikaanse dominee, een belangrijke bondgenoot blijft van de NAVO.

Pompeo zei zaterdag tegen een aantal verslaggevers dat de V.S. “alle bedoeling heeft om samen te werken” met Turkije, zelfs nadat de Amerikaanse president een reeks sancties heeft opgelegd tegen twee belangrijke Turkse ministers. Dit deed hij als reactie op de Turkse aanhouding van de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson.

“Ik heb goede hoop dat we daar de komende dagen en weken vooruitgang in zullen boeken,” haalde de Amerikaanse minister aan.

Pompeo ontmoette vorige vrijdag zijn Turkse tegenhanger Mevlüt Çavuşoğlu op een Aziatisch veiligheidsforum in Singapore. Als gevolg verwacht hij dat de geschillen tussen de twee naties weldra zullen worden opgelost.

Pastoor Brunson wordt berecht voor spionage en terreur-affiliatie, aantijgingen die hij en de Amerikaanse regering ten stelligste ontkennen.

Hurriyet

A.O.