Amerikaans senator Lindsay Graham

Op dinsdag riep Amerikaans senator Lindsay Graham op om een no-flyzone te installeren boven de door oorlog verscheurde Noordwest-Syrische provincie Idlib. Ook apprecieert hij de manier waarop Turkije omgaat met de felle agressie van het regime van Bashar al-Asad en haar bondgenoot Rusland.

“Ik apprecieer ten zeerste de inspanningen die Turkije levert om de burgers in Idlib bij te staan. Nu is het tijd dat de wereld, dus ook de VS, een no-flyzone installeert voordat de humanitaire crisis in het gebied echt uit de hand loopt. Poetin van Rusland en Assad van Syrië gedragen zich als oorlogsmisdadigers. Wat ik heb geleerd als het over Syrië gaat, is dat het negeren van een probleem dat probleem altijd verergert”, aldus Graham.

In de voorbije maand vielen in Idlib 55 dodelijke Turkse slachtoffers bij aanvallen door het regime van Bashar al-Assad. President Erdogan heeft ermee gedreigd de troepen van het regime zelf terug te dringen als ze zich niet terugtrekken tot vooraf bepaalde linies.

Spanningen

Door luchtaanvallen van het regime waarbij Turkse soldaten geviseerd werden, zijn de spanningen tussen Turkije, het regime van Assad en Rusland opgelopen.

De nieuwe crisis ontstond toen het regime van Assad samen met haar bondgenoot Rusland een offensief lanceerde om de provincie Idlib te heroveren. Idlib is het laatste gebied dat onder controle staat van rebellen. Het offensief begon op 1 december en veroorzaakte de grootste stroom vluchtelingen sinds de start van de Syrische burgeroorlog 9 jaar geleden. Zo’n 950.000 burgers verzamelden zich sindsdien aan de Turkse grens in de hoop veiligheid te vinden.

K.L.

Bron: Sabah