De antieke stad van Efeze, zo een drie kilometer zuidwestelijk van de hedendaagse stad Selçuk, in de provincie Izmir, zou binnenkort wel eens opnieuw een nieuwe moderne haven kunnen hebben aan de Egeïsche kust. De plannen maken deel uit van een nieuw en ambitieus bouwproject. 

Het antieke Efeze, vandaag een van de toeristische topattracties van Turkije, was met een kanaal verbonden met een haven bij de zee. De haven en het kanaal slibden echter dicht ten gevolge van toenemende druk van de Cayster rivier (Küçük Menderes) in de jaren erna. Het gebied rond de antieke stad is vandaag zeer moerassig geworden. De antieke stad ligt zo een 6 kilometer van de zee.

Een nieuwe havenverbinding voor Efeze

De tweede regionale directeur van het staatsbedrijf “Hydraulic Works”, Ali Fuat Eker, liet weten dat een nieuw “antiek-kanaal-project” het oude dichtgeslibde kanaal weer zou herstellen en uiteindelijk, niet in origineel, de stad Efeze weer zou verbinden met de antieke haven en de zee.

Door de eeuwen heen werd 6,130 meter van het kanaal bedekt door alluvium (een samenstelling uit klei en fijn zand).

Eker laat eveneens weten dat het project het kanaal niet enkel zal verbreden maar ook zal verdiepen. De voorstelling van het project zal plaatsvinden op 19 oktober dit jaar en de constructie van het kanaal zou van start gaan in februari of maart volgend jaar (2018).

Hurriyet