Mehmet Tevfik Göksu, fractieleider van de AKP in de gemeenteraad in Istanbul en tevens burgemeester van Esenler (Turks district in Istanbul), heeft gezegd dat Ekrem Imamoğlu zonder de AKP de kostprijs van water niet had kunnen verlagen. “Wij hebben de waterinfrastructuur in deze stad aangelegd. Had Ekrem Imamoğlu de vermindering kunnen doorvoeren als er geen water door de kranen vloeide?”

Tevfik Göksu repliceerde daarmee op de kritiek die Binali Yıldırım kreeg nadat deze laatste de prijsvermindering had geclaimd. Imamoğlu had in april besloten om een prijsvermindering van 40% door te voeren op het eerste 20 kubieke meter water dat wordt verbruikt. Die maatregel werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Göksu had ook een antwoord klaar op de vraag waarom de prijsvermindering pas nu wordt doorgevoerd. “Er is een simpele rekenoefening. Als u een bedrijf opent, dan handelt u eerst de afschrijvingskosten af en daarna focust u op manieren om de klant meer comfort te bieden.”

Volgens Göksu was het de AKP die als eerste prijsverminderingen voor het openbaar vervoer had doorgevoerd. “In Istanbul wordt het meest geïnvesteerd in mobiliteit. Een groot deel van ons budget gaat naar daar. De kortingen op de studentenkaarten zijn opgelost. De kortingen op feestdagen waren een idee van de AKP. Op religieuze feestdagen en speciale dagen is het openbaar vervoer al gratis. Wij hebben 19 Mei en de examenperiodes hieraan toegevoegd.”

Op de vraag waarom de nationale feestdagen niet genoten van dit regime antwoordde Göksu: “Er kwamen klachten van burgers dat het te druk werd.”

Canan Kaftancıoğlu, provincievoorzitter van de CHP in Istanbul, reageerde op Göksu. “Als we de middelen hadden aangewend om de 16 miljoen inwoners van Istanbul gelukkig te maken in plaats van een minderheid te verrijken, dan had Imamoğlu geen prijsverminderingen moeten doorvoeren.”

T24

T.A.