Turkije’s regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft Turken in het buitenland aangespoord om politiek meer geëngageerd te zijn. Volgens de AKP gaat het hier om een “onaangeboorde machtsbasis” die zeer veel kan betekenen voor Turkije.

“Wij willen dat onze burgers die in het buitenland wonen meer betrokken zijn bij de politiek van de landen en regio’s waar ze wonen,” zei de adjunct-voorzitter van de AKP, Cevdet Yılmaz, donderdag in een interview met Anadolu Agency.

“Wij willen dat onze burgers niet alleen deel uitmaken van de verkiezingen in Turkije. Ze moeten ook deel uitmaken van de verkiezingen in de landen waar ze wonen. We willen ook dat ze zich aansluiten bij politieke partijen en zich kandidaat stellen voor de verkiezingen. Ongeacht welke partij,” zei Yılmaz na zijn bezoek aan Keulen eind vorige week.

Vorig jaar

Vorig jaar hebben 14 Duitse burgers van Turkse komaf een zetel kunnen bemachtigen in het Duitse parlement. Meer dan 4.800 kandidaten hebben toen gevochten voor een zetel. 100 onder hen waren van Turkse afkomst. De meesten waren lid van de Sociaaldemocratische Partij (SPD), De Linkse Partij of De Groenen.

Yılmaz die verantwoordelijk is voor de buitenlandse zaken van de partij, zei dat de Turken die in het buitenland wonen “een enorme machtsbasis zijn voor Turkije” en benadrukte dat Turkije fel achter de integratie staat van Turken in het buitenland.

Tegen assimilatie

“Wij zijn echter tegen assimilatie. Onze burgers zouden actiever moeten worden in de landen waar ze verblijven zonder dat er sprake is van assimilatie en zonder dat ze hun banden met hun land verbreken,” haalde hij aan.

Er wonen zo’n vijf miljoen mensen van Turkse komaf in het buitenland waarvan de meeste in Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en België. Meer dan drie miljoen Turken die in het buitenland wonen mogen hun stem uitbrengen tijdens de Turkse verkiezingen.

Hurriyet

O.A.