Jeanine Pirro

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) verzoekt adverteerders om hun steun aan Fox News terug te trekken, tenzij de nieuwszender 2 “islamofobische” omroepers ontslaat.

“Fox News moet duidelijk verklaren dat Jeanine Pirro met haar lange historie aan islamofobe haatretoriek, uit haar functie zal worden verwijderd. Een soortgelijke actie moet worden ondernomen tegen andere islamofobische gastheren zoals Tucker Carlson,” zei CAIR-directeur Nihad Awad maandag in een verklaring.

Tucker Carlson

“Alle bestaande adverteerders zouden hun advertenties op Fox News moeten stoppen om ervoor te zorgen dat zij niet worden geassocieerd met de verspreiding van haat,” voegde Awad toe.

CAIR eist het ontslag van Jeanine Pirro nadat ze Congreslid Ilhan Omar had bekritiseerd omwille van haar keuze om een hoofddoek te dragen. Pirro noemde Omar’s beslissing om een hoofddoek te dragen “antithetisch aan de Grondwet”.

Ilhan Omar

Fox News heeft de opmerkingen van Pirro scherp veroordeeld maar er werden nog geen strafmaatregelen genomen tegen de televisie-host. Het is onduidelijk of het televisienetwerk extra maatregelen overweegt tegen Pirro. Haar weekendshow werd in ieder geval niet uitgezonden.

Zeker vier adverteerders hebben zich teruggetrokken uit de show van Pirro, waaronder Botox-maker Allergan, online marktplaats Letgo, Personal Finance firma NerdWallet en het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk.

CAIR wil ook dat gastheer Carlson de laan wordt uitgestuurd. Tuckers Carlson is in de afgelopen weken verwikkeld geraakt in controverse door een reeks chauvinistische, racistische en islamofobe uitspraken.

Heel wat adverteerders hebben zich teruggetrokken toen de racistische audio opnames aan het licht kwamen. In een van de audiofragmenten zegt Carlson dat alle Irakezen “primitieve apen zijn” die moeten worden opgesloten.

Sabah

O.A.