De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus wees de PKK aan als dader van de aanslagen in Istanbul, waarbij zeker 38 mensen omkwamen, onder wie 30 politiemensen. 155 mensen raakten gewond. Dit zei hij op CNN Türk. Voor vandaag is een dag van nationale rouw afgekondigd.

“Het doelwit van de aanslag was de Turkse politie”, vertelde Kurtulmus, eraan toevoegend dat de aanslag tot in de details gepland was. Hij vertelde dat er gebruik werd gemaakt van 300-400 kilogram aan explosieven tijdens de aanslag. Hij zei ook dat het voertuig dat tijdens de aanslag werd gebruikt, was verdwenen.

Strijd tegen terrorisme

Kurtulmus uitte kritiek op de HDP, omdat zij zich nog altijd niet distantiëren van de terreurorganisatie PKK.

“HDP zou Turkije moeten steunen in haar strijd tegen terrorisme, in plaats van de terroristen te steunen”.

“Turkije is niet enkel terreur aan het bestrijden, het is een oorlog tegen terrorisme aan het voeren”, vertelde Kurtulmus en dat geen enkel land vrij is van terreur, terwijl hij iedereen aanzette om zich te verenigen tegen terrorisme.

Voetbalstadion

Gisteravond ontplofte een autobom bij een busje bij het voetbalstadion van Besiktas. Minder dan een minuut later volgde een zelfmoordaanslag in een nabijgelegen park. Onder de doden zouden ook beveiligingsmedewerkers van de club zijn.

De explosies vonden zo’n twee uur na afloop van de wedstrijd tegen de Turkse club Bursaspor plaats.

Sabah