Turkse steden op slot vanwege coronavirus

De Turkse autoriteiten hebben in 31 provincies een zogenaamde ‘lockdown’ afgekondigd op zaterdag en zondag, vanwege het dodelijke coronavirus. Het besluit leidde tot grote drukte bij de supermarkten. In verschillende wijken in Istanbul stonden mensen in rijen zonder social distancing- regels in acht te nemen.

Het gaat om ondermeerom Ankara, Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van en Zonguldak.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste op Twitter dat bewoners van hoofdstad Ankara en andere grote steden zoals Izmir en Antalya hun huizen niet mogen verlaten tussen vrijdag middernacht en zondag om middernacht.


De lockdown in de steden is de zwaarste maatregel in Turkije tot dusver. Er werden eerder al maatregelen getroffen om het coronavirus te bestrijden.

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Turkije steeg vrijdag tot 47.029. In totaal stierven zeker 1.006 mensen in het land aan de gevolgen van het virus. Zo’n 2.423 patiënten herstelden van het virus.

Tot nu toe werd alleen aan jonge kinderen en senioren gevraagd thuis te blijven. Scholen en café’s waren gesloten, maar de meeste economische activiteiten gingen wel door. In de komende dagen wordt het openbaar leven dus (tijdelijk) verder ingeperkt.

Ekrem Imamoglu, de burgemeester van Istanbul, en lid van de grootste oppositiepartij van het land, was niet vooraf ingelicht over de lockdown. Dat zei hij in een zelf opgenomen filmpje.

Op internet circuleren filmpjes van gevaarlijke situaties: