President Recep Tayyip Erdoğan (rechts) en Amerikaanse president Joe Biden (links)

President Recep Tayyip Erdoğan heeft maandag de recente uitlatingen van zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden over de gebeurtenissen van 1915 bekritiseerd, waarbij hij benadrukte dat ze gebaseerd waren op verdraaide en onbetrouwbare informatie.

In een televisietoespraak na een kabinetsvergadering riep Erdoğan Biden op om “de geschiedenis te leren kennen” over de Armeniërs, benadrukte hij dat dergelijke uitspraken “vijandschap uitlokken” tussen het Turkse en Armeense volk en bleef hij erbij dat het Armeense volk het meest te lijden zou hebben onder de “hypocrisie”.

“Verklaringen met betrekking tot de Armeense eisen … hebben geen effect op ons,” zei Erdoğan.

“Dit is hoe wij de verklaring van de Amerikaanse president zien, en wij vinden het niet eens de moeite waard om erbij stil te staan omdat het allemaal gebaseerd is op leugens en valse informatie.”

“Genocide”

Turkije maakt bezwaar tegen het presenteren van de incidenten van 1915 als “genocide” en beschrijft de gebeurtenissen in plaats daarvan als een tragedie waarbij zowel Turken als Armeniërs slachtoffers hebben geleden in het heetst van de Eerste Wereldoorlog.

Vorig jaar erkende Biden de gebeurtenissen van 1915 als “genocide”, een stap die door Turkije werd veroordeeld en ongeldig verklaard.

Op zondag gaf Biden een verklaring uit ter gelegenheid van de 107e verjaardag van het begin van de “genocide”, een verklaring die volgens Ankara “onverenigbaar was met de historische feiten en het internationaal recht”.

Erdoğan zei dat de verklaringen van Biden in strijd zijn met de historische realiteiten en geen betekenis hebben voor Ankara.

“De Amerikaanse president zou de geschiedenis heel goed moeten leren en kennen,” zei Erdoğan. “We kunnen deze poging om Turkije uit te dagen zonder dergelijke (historische) kennis niet vergeven.”

De president zei dat dergelijke uitspraken over de gebeurtenissen van 1915, die “zogenaamd worden erkend door de regeringen en parlementen van verschillende landen,” Turkije niet raken.

In een boodschap die hij zondag aan het hoofd van het Armeens Patriarchaat in Istanbul stuurde, zei Erdoğan dat Turken en Armeniërs al eeuwenlang naast elkaar leven.

Erdoğan richtte zich tot de Turks-Armeense gemeenschap die in het Armeens Patriarchaat in Istanbul bijeen was om de Ottomaanse Armeniërs te eren die in de “barre omstandigheden” van de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen:

“Ik denk nogmaals met respect terug aan de overleden Ottomaanse Armeniërs en betuig mijn oprechte deelneming aan hun nabestaanden.”

Binnenvallende Russen

Turkije’s standpunt over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant kozen van binnenvallende Russen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende volksverhuizing van Armeniërs heeft talrijke slachtoffers geëist.

Het land heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale deskundigen op te richten om de kwestie aan te pakken.

In 2014 betuigde Erdoğan – toen premier, nu president – zijn medeleven aan de nakomelingen van Armeniërs die bij de gebeurtenissen van 1915 het leven lieten.

Onafhankelijkheid 

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie was Turkije een van de eerste landen die op 21 september 1991 de onafhankelijkheid van Armenië erkende.

Maar na de bezetting in 1993 door Armeense troepen van de regio Nagorno-Karabach, die internationaal als Azerbeidzjaans grondgebied wordt erkend, werd de grens tussen beide landen gesloten.

Op 10 oktober 2009 ondertekenden Turkije en Armenië een vredesakkoord, bekend als de Zürich-protocollen, om diplomatieke betrekkingen aan te knopen en de grens te openen, maar zij slaagden er niet in de overeenkomst in hun respectieve nationale parlementen te ratificeren.

De betrekkingen tussen Ankara en Jerevan gingen in de herfst van 2020 een nieuwe fase in met het einde van de tweede oorlog in Nagorno-Karabach, die 44 dagen duurde en waarbij Turkije Azerbeidzjan hielp om zijn grondgebied te heroveren.

Erdoğan heeft gezegd dat Turkije bereid is tot een dialoog met Armenië. Ook Azerbeidzjan steunt dit proces.

Bron: Sabah