Foto: een opgravingsplaats in Ekşi Höyük, 1 van de oudste nederzettingen in Anatolië, in de huidige provincie Denizli.

In de Westelijke provincie Denizli vonden archeologen gereedschap dat naar schatting 2 keer zo oud is als de Piramides in Egypte.

Op een opgravingsplaats in Ekşi Höyük werden onder meer naalden uit bot en gekerfde ronde stenen gevonden, die gebruikt werden bij het spinnen van draad.

Ekşi Höyük is een van de oudste nederzettingen in het Westen van Anatolië, en het gereedschap dat nu opgegraven is, is naar schatting 8.600 jaar oud.

“Deze werktuigen uit het neolithicum behoren tot de oudste die gebruikt werden om textiel te maken”, vertelde Fulya Dedeoğlu, hoofd van het opgravingsteam en archeoloog aan de Ege-universiteit, aan Anadolu Agency.

“Alles wat we hier opgraven is in perfecte staat. We vinden hier allerlei voorwerpen die typisch zijn voor deze periode. Vooral die naalden uit bot zijn bijzonder”, zegt ze.

Denizli, Çal

Dedeoğlu benadrukt dat Denizli bekend staat om de lange geschiedenis, maar ook voor het textiel. Er werden namelijk vrij veel naalden opgegraven.

“Dit bewijst dat de textieltraditie in Denizli zeer ver teruggaat. De naalden werden gevonden in een gebouw dat volgens ons gedateerd is circa 6.400 V.Chr”, klinkt het.

De opgravingen gingen van start in 2015. Verschillende universiteiten uit het hele land zijn erbij betrokken. Ook het ministerie van Cultuur en Toerisme werkt mee.

K.L.

(Bron: Sabah)