Type Focke-Wulf FW-190

50 van de 72 verloren gewaande oorlogsvliegtuigen zijn gevonden onder een voormalig vliegveld in de provincie Kayseri

De vliegtuigen – van het type FW-19013 – werden 70 jaar geleden uit de inventaris geschrapt van de Turkse luchtmacht nadat de Verenigde Staten toezegden met het zenden van hulp naar Turkije. Hierna werden de vliegtuigen in de buurt van de luchthaven begraven.

In 2015 begon de zoektocht naar de vermiste vliegtuigen. Door middel van metaaldetectors werd de ligging van de vliegtuigen al snel vastgesteld maar de opgravingen konden pas onlangs van start gaan.

Made in Turkey

Volgens de krant Daily Sabah zijn de vliegtuigen van grote betekenis voor de geschiedenis van de Turkse luchtvaartindustrie. In het kader van de eerste wereldoorlog werd de Turkse luchtvaartindustrie opgebouwd in samenwerking met de Duitse vliegtuigfabrikant Junkers.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit samenwerkingsverband tussen Turkije en het derde rijk verdergezet: Turkije verkocht grondstoffen als ijzer en chroom aan de Duitsers; in ruil hiervoor verkreeg het land de vliegtuigen van het type 72 FW-190A3.

39654f9a00000578-3839195-image-a-5_1476489850877-1
het type 72 FW-190A3

De onderdelen van de vliegtuigen werden in Anatolië gebouwd en in Duitsland geassembleerd. De vliegtuigen werden in 1943 naar Turkije gebracht en maakten hun eerste vlucht op 10 juli 1943.

Amerikaanse vliegtuigen

Volgens recent opgedoken documenten werden de vliegtuigen na onderhandelingen met de Verenigde Staten vernietigd. De Amerikanen wilden dat Turkije haar Duitse vliegtuigen vernietigde zodat ze hun surplus aan vliegtuigen aan de Turkse luchtmacht konden verkopen.

De onderzoeker Uluhan Hasdal voegde hieraan toe dat de vliegtuigen niet verkocht werden maar gratis aan Turkije werden gegeven: “De Verenigde Staten wilden hun surplus aan vliegtuigen aan de Turken geven. Hiervoor hadden de Amerikanen wel één voorwaarde: de vernietiging van de Duitse vliegtuigen. Ongeveer 50 oorlogsvliegtuigen werden naar de luchthaven van Kayseri gebracht en hier begraven”. Volgens Hasdal werden de vliegtuigen gebouwd om corrosie tegen te gaan en is het mogelijk dat de vliegtuigen vandaag nog altijd in goede staat zijn.

Hurriyet