Gemeentelijke politieofficieren vonden recent 50.000 ton aan gevaarlijke materialen en afval terug in een verlaten pand in het Basaksehir district van Istanbul. De stank was onverdraaglijk. 

De agenten vermoeden dat het materiaal er gedumpt werd door een oude illegale onderneming die opereerde in het district die zich bezig hield met het maken van aluminium uit koolstofafval en andere afvalmaterialen. Het pand werd wellicht gebruikt als dumpplaats voor de residuen van het proces.

Het Provinciaal Milieu Directoraat voert nu testen uit om na te gaan hoe schadelijk het afvalmateriaal is voor de lokale bevolking en voor het milieu. Daarnaast bekijkt het Directoraat in hoeverre het mogelijk is de onderneming alsnog gerechtelijk te vervolgen.

En dit allemaal nadat recent (december) honderden lokale inwoners werden opgenomen in het ziekenhuis nadat ze leidingwater hadden gedronken dat besmet was met allerlei chemicaliën in het Tuzla district van de stad.

Zee van Marmara kleurde zwart

Videomateriaal vanuit de lucht toont aan dat de stroom, deel uitmakend van de Zee van Marmara, zwart kleurde door de grote aanwezigheid van chemicaliën in het gebied. Het water, besmet door de chemicaliën, wordt gebruikt voor het onderhoud van allerlei groenten- en fruitserres en gewashuizen in het district.

De voornaamste chemicaliën die vrij kwamen waren chloor en trichloorethyleen, twee materialen die vaak gebruikt worden in de metaal- en textielindustrie.

Hurriyet