Het Turkse gerecht accepteerde de inbeschuldigingstelling van de Amerikaanse pastoor Andrew Craig Brunson. De aanklagers eisen een celstraf van 35 jaar voor criminele praktijken in opdracht van terroristische organisaties, aldus Anadolu Agency.

Eerdere rapporten gaven op 13 maart reeds aan dat men op zoek is naar een levenslange straf voor de pastoor, woonachtig in de Verenigde Staten. Dat voorstel werd echter geweigerd door het gerecht.

Brunson werd gearresteerd in Izmir op 9 december, 2016. Hij wordt ervan beschuldigd geheuld te hebben met de terroristische (PKK) en de Gulenistische Terreurorganisatie (FETÖ). FETÖ wordt ervan verdacht achter de mislukte couppoging te zitten van juli 2016.

De aanklagers eisen een gevangenisstraf van 15 jaar voor criminele praktijken in samenwerking met terroristische organisaties. Daarnaast wordt er een celstraf geëist van 20 jaar voor politieke en militaire spionage, aldus AA.

Spionageopdrachten

Brunson wordt ervan beschuldigd spionageopdrachten te hebben uitgevoerd voor de PKK en FETÖ doorheen Turkije onder het mom van missionarisopdrachten.

De aanklacht beschrijft hoe Brunson gelinkt kan worden aan het converteren van de Koerden tot het christendom met als doel om een Koerdische staat op te richten.

In de aanklacht: “Men kwam al snel tot het begrip dat verschillende kerkelijke executieven en priesters werden uitgezonden naar Turkije met als doel het om Koerdische Turken te converteren tot het christendom.

Hun doel is het verdelen van de Turkse bevolking en het zaaien van chaos. Die verdeling is in het voordeel van FETÖ die op die manier een deel van de verdeelde puzzel zou kunnen opeisen en op die manier weer voet aan wal zou kunnen krijgen op Turkse bodem.”

Hurriyet