Aanklagers hebben een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de bekende popzangeres Gülşen Bayraktar Çolakoğlu.

De 48 bladzijden tellende aanklacht telt 702 klagers, waaronder individuele personen, een regeringsgezinde vrouwenrechtenorganisatie en een vereniging van de religieuze school.

Indien de strafrechter van eerste aanleg de evaluaties in de aanklacht niet rechtmatig acht, zal een nieuwe aanklacht worden geëist.

Gülşen, de 46-jarige zangeres die op het podium bekend is onder haar voornaam, werd thuis in Istanbul aangehouden en op 25 augustus voor de rechter gedaagd vanwege een opmerking die zij over religieuze scholen had gemaakt in een video.

Tijdens de omstreden opmerking zei Gulsen tegen een onbekende op het podium, schijnbaar schertsend, dat zijn “perversie” was veroorzaakt door zijn opvoeding op een Imam Hatip school.

Een rechter stuurde haar vervolgens naar de gevangenis in afwachting van een onderzoek naar de opmerkingen die zij in april op het podium maakte.

In haar getuigenis op het politiebureau voordat ze in de gevangenis belandde, verklaarde Gülşen dat het filmpje waarop ze de opmerkingen maakte een misverstand was omdat het was opgenomen terwijl ze een grapje maakte met haar collega.

“Dit was geen toespraak die ik hield voor de deelnemers aan het concert of de media,” zei ze.

Het filmpje werd volgens Gülşen maanden later voor provocerende doeleinden gedeeld.

Excuses

Ook zij heeft voor haar arrestatie op sociale media haar excuses aangeboden nadat de clip deze week viral ging en voor verontwaardiging zorgde onder hooggeplaatste politici.

“Een grap die ik deelde met mijn collega’s met wie ik jarenlang heb samengewerkt… werd uitgelicht en gepubliceerd door degenen die erop uit zijn de samenleving te polariseren,” zei ze.

De advocaat van Gülşen, Emek Emre, heeft de formele arrestatie aangevochten, waarbij hij zei dat ze was gearresteerd met een onrechtvaardig en onwettig besluit, omdat de elementen van het misdrijf dat haar ten laste werd gelegd niet relevant waren en niet voldeden aan de voorwaarden voor haar arrestatie.

Na evaluatie van de betwisting, besliste het hooggerechtshof de zangeres vrij te laten, maar plaatste haar onder huisarrest.

Het hof verwierp later een beroep van Emre om haar huisarrest op te heffen.

Bron: Hürriyet