Auteur en Soefi denker Ömer Tuğrul İnançer is op 83-jarige leeftijd overleden in Istanbul.

De begrafenis ceremonie voor İnançer, bekend als het laatste hoofd van de Pir Nurettin Cerrahi Lodge in het Karagümrük district, zal worden gehouden op 5 september.

Verschillende politici en publieke figuren hebben hun medeleven betuigd met de dood van de 83-jarige.

“Ik ben diep bedroefd door de dood van een zeer waardevolle soefi en persoon van hart. Ik wens Allah’s genade voor Ömer Tuğrul İnançer en condoleer zijn familie. Moge zijn plaats in de hemel zijn en zijn graad hoog zijn,” zei president Recep Tayyip Erdoğan.

Geboren in de noordwestelijke provincie Bursa, heeft İnançer verschillende artikelen over het soefisme geschreven.

Hij nam ook deel aan verschillende radio- en televisieprogramma’s als gastartiest en spreker.

Publieke verontwaardiging in 2013

De uitspraken van Ömer Tuğrul İnançer hebben in 2013 tot publieke verontwaardiging geleid nadat hij de staatstelevisiezender TRT 1 had gezegd dat het immoreel was voor zwangere vrouwen met een enorme buik om zich in het openbaar te openbaren.

“Zwangerschap aankondigen met trompetgeschal is tegen onze beleefdheid. [Zij] zouden niet met zulke buiken over straat moeten lopen. Ten eerste is het niet esthetisch,” zei İnançer.

“Na zeven of acht maanden zwangerschap gaan aanstaande moeders met hun man met de auto op pad om wat frisse lucht te krijgen. En ze gaan uit in de avonduren. Maar nu, zijn ze allemaal op televisie. Het is schandalig. Het is geen realisme, het is immoraliteit.”

Na de opmerkingen van Iannançer, zei de presentator van het programma: “Moge God tevreden zijn met u” als antwoord.

Ondertussen zeiden TRT-functionarissen dat de geuite opmerkingen alleen toebehoorden aan İnançer en niet het officiële standpunt van de zender weerspiegelden.

Niet esthetisch

İnançer verdedigde zijn opmerkingen en hield vol dat het uiterlijk van zwangere vrouwen niet esthetisch was, aldus Anadolu Agency.

“Je trouwt en wordt zwanger. Oké, dat heb je goed gedaan. [Echter], dit kan niet worden aangewezen als de reden waarom je met je buik zwaait. Het beeld is niet esthetisch. Ik zeg nog steeds hetzelfde. Waarom begrijp je het niet?” Dit zijn eerbiedwaardige dingen. En eerbiedwaardige dingen worden op een respectvolle manier bewaard,” zei hij.

İnançer zei ook dat bedrijven zwangerschapsverlof gaven, niet zodat vrouwen konden “zwerven” op straat, maar om in hun huizen te blijven.

Bron: Hürriyet