Zafer Akgün

Zafer Akgün, die al jaren een taxistandplaats runt in Wuppertal, Noordrijn-Westfalen, Duitsland, en werd in 2017 grondig door de belastingdienst (Finanzamt) onderzocht.

Hij beweerde dat zijn 5 bedrijfsauto’s van hem werden afgepakt, zijn commerciële taxivergunningen werden ingetrokken en hem een belastingschuld van 280 duizend euro in rekening werd gebracht.

Zowel het commerciële als het privéleven van Zafer Akgün uit Malatya, die de Cronenberger Taxi Station in Wuppertal runt, dat hij in 2000 overnam, werd op zijn kop gezet door het onderzoek van de belastingdienst in 2017.

Akgün kreeg eerst een belastingschuld van 480 duizend euro en na het bezwaar 280 duizend euro. Akgün, die problemen begon te krijgen in zijn commerciële leven door onverwachte schulden, liet al snel drie bedrijfsvoertuigen terugnemen door het autobedrijf omdat de afbetalingstermijnen niet werden nagekomen.

Zafer Akgün, die beweerde dat de vergunningen van vijf commerciële taxi’s ook werden ingetrokken wegens belastingschulden, zei:

“De reden waarom mij dit alles is overkomen is de Turkse accountant die onze belastingzaken behartigt. Ik legde hem de inkomsten en uitgaven documenten voor, hij waarschuwde me op geen enkele manier. We hoorden dat hij niet regelmatig de nodige documenten bij de belastingdienst indiende.”

“Door wat mij overkwam, kon ik mijn taxistandplaats niet meer exploiteren, verloor ik mijn andere twee auto’s en eindigde mijn commerciële leven. Omdat ik berooid was, kon ik geen geld mee naar huis nemen, we konden de huishuur niet betalen. Door deze problemen waarin ik terechtkwam, verliet mijn vrouw me in 2020, we zijn gescheiden. Nu probeer ik rond te komen met de sociale bijstand van de staat.”

Boete

“De belastingdienst legde eerst een boete op van 480 duizend euro. We maakten bezwaar en ze verlaagden het tot 280 duizend euro. Als ze zich niet hadden misrekend, zouden ze het bedrag zeker niet hebben verlaagd. Maar toch verdiende ik niet genoeg om zoveel belasting te betalen. Volgens mij klopt dit cijfer ook niet.”

“Bovendien heeft het Openbaar Ministerie van Wuppertal, en niet de belastingdienst, de zaak tegen mij aangespannen. Ik zal vechten voor mijn rechten met een advocaat betaald door de staat. We hebben een hoorzitting op 7 december 2022. Ik hoop dat ze het bedrag in kwestie zullen corrigeren en een redelijke belastingschuld zullen uitschrijven.”

“Als ik mijn handelsvergunningen terugkrijg, wil ik werken, mijn geld verdienen en mijn belastingen betalen zoals vroeger. Ik wil niet in de bijstand zitten, ik wil niet wachten tot de staat me geld geeft. Ik wil ook mijn verloren reputatie terugwinnen en het veertig jaar oude telefoonnummer van de Cronenberger Taxicentrale operationeel en bereikbaar maken.”

Bron: Duitse media