AKP dient deze week wijzigingen over hoofddoek in: Minister van Justitie

Minister van Justitie Bekir Bozdağ heeft gezegd dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) binnen enkele dagen een beknopt voorstel tot wijziging van de grondwet over het gebruik van de hoofddoek in de openbare en privé-sfeer bij het parlement zal indienen.

“Dit voorstel zal bij het parlement worden ingediend. Het wordt opengesteld voor handtekeningen van de parlementsleden. Onze wetgevers zullen het goedkeuren door het voorstel te ondertekenen”, zei minister Bozdağ in een televisie-interview op 5 december.

“Geen enkele vrouw kan worden beroofd van het gebruik van haar fundamentele rechten en vrijheden op het gebied van onderwijs, werk en haar recht om te kiezen en gekozen te worden vanwege het dragen van een hoofddoek in overeenstemming met haar religieuze overtuiging”, aldus Bozdağ.

De tweede wijziging is bedoeld om het gezin te beschermen, zei de minister, die meedeelde dat de verbintenis van het huwelijk volgens de nieuwe wijzigingen tussen man en vrouw is.

“We hebben met andere partijen gesproken over de wijzigingen. Ik hoop dat zij onze wijzigingen zullen steunen. Wie kan zich verzetten tegen een voorstel dat onderstreept dat het huwelijk kan worden gesloten tussen man en vrouw?”, zei hij.

De amendementen, die worden gesteund door de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), zullen naar verwachting betrekking hebben op de artikelen 24 en 41, betreffende respectievelijk de vrijheid van godsdienst en geweten en de bescherming van het gezin en de rechten van het kind.

Nieuwe garanties

Een wijziging van artikel 24 zal vrouwelijke ambtenaren en werknemers in de particuliere sector nieuwe garanties bieden dat zij niet kunnen worden beperkt door enige vorm van kledingvoorschriften. AKP-functionarissen zeggen dat deze wijziging zowel gedekte als onbedekte vrouwelijke werknemers garanties biedt.

Bozdağ herinnerde eraan dat de AKP en de MHP niet genoeg zetels hebben om de grondwetswijzigingen door te voeren zonder de steun van andere partijen.

“We hebben 335 stemmen, maar we hebben er minstens 360 nodig [om de amendementen tot een referendum te brengen]. Zonder de steun van de İYİ [Goede] Partij of de HDP kunnen we het niet door het Parlement loodsen,” verklaarde hij.

De Goede Partij en de Democratische Volkspartij (HDP) hebben nog niet officieel gereageerd op het voorstel van de AKP, maar zij herinnerden eraan dat fundamentele rechten en vrijheden niet in een referendum kunnen worden behandeld.

Bron: Hürriyet