Een recent onderzoek, onder leiding van onderzoekers aan de Universiteit van Ege, heeft aangetoond dat een palet van minstens 65 verschillende aroma’s geïdentificeerd kunnen worden in Turkse koffie.

De universiteit verklaarde in een mededeling, over de vondsten van het onderzoek, dat het de eerste keer is dat Turkse koffie in de academische literatuur wordt opgenomen. Het onderzoek zelf werd uitgevoerd door de doctoraat student Jülide Kıvanç en professor Yeşim Elmacı van de faculteit Argo Wetenschappen. De paper over de aanwezige aroma’s in de Turkse koffie is het focuspunt geworden in academische kringen.

50 tot 65 verschillende aroma’s

Onze resultaten tonen aan dat milde Turkse koffie een palet van wel 50 verschillende aroma’s bezit, terwijl de donkerdere versie tot 65 verschillende aroma’s heeft,” verklaarde Elmacı. De milde koffie bezit eerder een zoet en fruitig aroma, terwijl de donkere eerder een kruidig en tabakachtig palet heeft.

Elmacı beweert dat het toevoegen van suiker de aroma-afgifte verstoort. “Wij hebben ondervonden dat koffiedrinkers niet ten volle de smaak kunnen proeven wanneer zij Turkse koffie drinken met suiker,” verklaarde ze.

Sabah