Links: Aanhangers van Binali Yildirim (AKP) Rechts: Aanhangers van Ekrem Imamoglu (CHP)

Op 31 maart brachten miljoenen Turkse kiezers over heel het land hun stem uit bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze kozen burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (wijkagenten) en leden van ouderenraden voor de komende vijf jaar. De opkomst was 83,88%, zes procent lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart 2014.

In Istanbul kreeg İmamoğlu 48,8% van de stemmen; Yıldırım haalde maar 48,55%, volgens officiële cijfers van de YSK. De AKP haalde een meerderheid in 24 districtsraden, tegen 14 districtsraden voor de CHP.

Maar de uitslag van maart werd ongeldig verklaard, doordat de AKP/MHP beroep aantekenden bij de YSK, omdat er onregelmatigheden en onwettige zaken zouden gebeurd zijn. De provinciale kiescommissie had İmamoğlu al officieel tot burgemeester benoemd, maar dat mandaat werd op 17 april weer ingetrokken.

Geen ambtenaren

De YSK (Turkse Kiesraad) besliste dan dat de verkiezingen moesten worden overgedaan, met zeven stemmen voor en vier tegen. In hun gedetailleerde vonnis halen ze aan dat 30.281 stemmen uit 108 stembureaus ongeldig waren, omdat de documenten van de telling niet gehandtekend waren of helemaal ontbraken. Ook waren de voorzitters van 754 stembureaus geen ambtenaren, zoals de wet voorschrijft.

Volgens de YSK is dit nooit eerder gebeurd en is het van invloed op het verschil in aantal stemmen tussen İmamoğlu en Yıldırım. Dat verschil was aanvankelijk 29.000 stemmen, maar na klachten en hertellingen bleven er maar 13.729 stemmen meer over. Daarom worden er vragen gesteld bij de geldigheid van de uitslag.

Details van de verkiezingen van 23 juni

YSK-voorzitter Sadi Güven maakt zich sterk dat alle stemgerechtigden die op 31 maart hun stem uitbrachten, dat nu opnieuw zullen kunnen doen. Toch werden 44.852 stemgerechtigden van de lijsten geschrapt omwille van een veroordeling, dienstplicht of overlijden.

Volgens de YSK zijn er in totaal 10.560.963 stemgerechtigden bij de verkiezingen van 23 juni. Er wordt gestemd in 31.342 stembureaus verspreid over 39 districten.

Op 31 maart kon er gekozen worden tussen 32 kandidaten, waarvan 24 onafhankelijke.

Deze keer komen er maar 21 kandidaten op: een kandidaat voor de AKP, de CHP, de Gelukspartij (SP) en de Patriottische Partij (VP), en daarnaast nog 17 onafhankelijken.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅