Foto: de internationale luchthaven van Baku.

Op 28 september geraakte bekend dat de Azerbeidzjaanse overheid alle internationale vluchten, behalve die naar Turkije, voorlopig opschort.

De reden is de uitbraak van zware gevechten in Nagorno(Opper)-Karabach, een gebied dat onder controle van Armeniërs staat.

Turkije steunt Azerbeidzjan in de strijd tegen Armenië. Het waren Armeense troepen die op 27 september het vuur openden op onder meer Azerbeidzjaanse burgerdoelwitten. Dat bracht voor Azerbeidzjan de noodzaak om zich te verdedigen, in overeenstemming met internationaal recht.

Alleen op die manier kan Armeense agressie gestopt worden en kan het Azerbeidzjaanse leger haar bevolking beschermen.

Het Turkse ministerie van Defensie riep de internationale gemeenschap op om de “illegale Armeense bezetting” van Nagorno-Karabach en 7 andere Azerbeidzjaanse gebieden te veroordelen, omdat de Armeense acties een bedreiging vormen voor vrede en stabiliteit in de regio.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev kondigde de noodtoestand af in de betrokken gebieden. Daardoor is er een uitgaansverbod in enkele steden.

Op 27 september kondigde de nationale Oekraïense luchtvaartmaatschappij aan ook alle vluchten naar de Armeense hoofdstad Jerevan te schrappen.

“Na een risico-analyse vinden we het te gevaarlijk om naar Armenië te vliegen. We wachten beslissingen van de Oekraïense luchtvaartautoriteiten af. Bovendien willen we eerst zeker weten dat het luchtruim boven Azerbeidzjan en Armenië veilig is”, tweette CEO Yevheniy Dykhne.

K.L.

(Bron: Sabah)