Westerse bondgenoten mogen niet langer vraagtekens zetten bij de Turkse aankoop van Russische S-400 luchtverdedigingssystemen, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Hij herhaalde dat de eerste installaties eind 2019 door Moskou in Turkije zullen worden geplaatst.

Hij benadrukte ook dat het huidige luchtverdedigingssysteem van de NAVO slechts 30 procent van het Turkse luchtruim kan dekken.

Zijn opmerkingen waren een reactie op de heersende bezorgdheid onder NAVO-leiders, die vrezen dat de aankoop van Russische installaties “de interoperabiliteit van het bondgenootschap negatief kan beïnvloeden”. De Verenigde Staten dreigen intussen met repressieve maatregelen als Rusland doorgaat met de deal.

“De NAVO kan slechts 30 procent van ons luchtruim beschermen. Wie zal mijn natie beschermen bij een aanval van het Assad-regime?” haalde Çavuşoğlu aan. Hij benadrukte nogmaals dat het versterken van de nationale luchtverdediging een urgente zaak is voor de veiligheid van Turkije. “We kunnen deze systemen niet van onze bondgenoten krijgen. Rusland heeft ons benaderd met het beste aanbod. Nu kopen we van Rusland,” voegde hij toe. De Turkse minister maakte duidelijk dat het een technische en geen politieke beslissing is.

“Nee, Turkije gaat nergens heen. Turkije is bondgenoot van de NAVO, deel van Europa en lid van diverse Europese instellingen. Turkije probeert al zestig jaar lid te worden van de Europese Unie,” zei Çavuşoğlu. Hij weerlegde de beweringen dat Turkije zich van de westerse wereld afwendt.

Terrorismebestrijding

Çavuşoğlu zei dat de strijd tegen terreur de “nummer-1 prioriteit” moet zijn van de hele wereld aangezien alle landen erdoor worden bedreigd, ongeacht hun geopolitieke locatie. “We hebben meer dan ooit eenheid nodig om al deze uitdagingen het hoofd te bieden,” haalde hij aan

Hurriyet

O.A.