De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was afgelopen woensdag aanwezig in de Belgische hoofdstad om de NAVO-top bij te wonen. Op het NAVO-hoofdkwartier werd hij begroet door de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, die gastheer is van de bijeenkomst.

Erdogan raakte tijdens de opening van de bijeenkomst verwikkeld in een langdurige en verhitte discussie met zijn Amerikaanse tegenhanger Donald Trump. Daarna voerde de Turkse president ook een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras en de Hongaarse premier Viktor Orban. De Turkse president had buiten de vergaderuren ook een korte ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het ‘Four Thirties-programma’ was een van de hoofdpunten van de top. Dit initiatief zal verzekeren dat er meer hoogkwalitatieve en gevechtscapabele nationale troepen voor de NAVO beschikbaar kunnen worden gemaakt. Hiermee wil het bondgenootschap in staat zijn om tegen 2020, binnen de dertig dagen, 30 bataljons met gevechtsvoertuigen, 30 luchtsquadrons en 30 gevechtsvaartuigen te kunnen mobiliseren.

Het uiteindelijke doel is om de defensiecapaciteiten van de NAVO op te voeren als reactie op de vermeende agressie van Rusland na de invasie van het Oekraïense schiereiland in 2014 en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne.

Sabah

O.A.